Gå direkt till textinnehållet

Kräver att Löfven tar upp ryska medielagar

Svenska Pen uppmanar Stefan Löfven att vid sitt möte med Vladimir Putin imorgon ta upp den ryska statens allt mer aggressiva inskränkningar mot yttrandefriheten i form av nya medielagar.

Senast i fredags rapporterade Journalisten att det kan bli förbjudet att sälja eller föra in utländska tidningar i Ryssland utan statligt tillstånd från den ryska mediemyndigheten Roskomnadzor.

I mars rapporterade vi om de nya ryska lagarna om nätcensur som bland annat innebär att digitala medier kommer att kunna bötfällas om de sprider vad myndigheterna anser är ”falska” nyheter. Även publicering av material  som anses innehålla ”uppenbar respektlöshet” mot staten, officiella symboler, samhället, konstitutionen och offentliga organ, kriminaliserades.

– Man kan lugnt påstå att de senaste dagarna pekar på att vi närmar oss Sovjeterans totala begränsningar av press- och yttrandefrihet, sade Reportrar utan gränsers svenska ordförande Erik Halkjaer om utvecklingen i Ryssland.

Annons Annons

Imorgon besöker statsminister Stefan Löfven Rysslands president Vladimir Putin. Svenska Pen uppmanar i ett öppet brev statsministern att lyfta frågorna:

”Vår förhoppning är att statsministerns och den svenska delegationens resa ger tillfälle att uppmärksamma och föra dialog om ryska myndigheternas ansvar att vidta åtgärder för att dessa kränkningar ska upphöra – det är viktigt att resan inte innebär ett tyst överseende med hur mänskliga rättigheter gång på gång kränks i landet. Vår uppmaning till Stefan Löfven är att han ska lyfta kravet på att [den fängslade ukrainske filmaren Oleg Sentsov] omedelbart släpps fri från fängelset och att de allt mer aggressiva inskränkningarna mot yttrandefriheten i form av repressiva lagar vidrörs”, skriver Svenska Pens ordförande Jesper Bengtsson.

Journalisten söker en kommentar från Stefan Löfven.

Fler avsnitt
Fler videos