Gå direkt till textinnehållet

Ryssland kan förbjuda införsel av utländska tidningar

Att sälja eller föra in utländska tidningar i Ryssland utan statligt tillstånd från den ryska mediemyndigheten Roskomnadzor kan bli förbjudet.

I tisdags antog statsduman, underhuset i det ryska parlamentet, tillägg till ett lagförslag som om det blir verklighet skulle innebära att det krävs tillstånd från mediemyndigheten Roskomnadzor för att sälja utländska tidningar i Ryssland. För att lagen ska träda i kraft krävs ytterligare två omröstningar i duman, samt godkännande i överhuset och president Vladimir Putin. Lagförslaget skulle också kunna medföra att privatpersoner inte får föra in tidningar eller tidskrifter i landet.

Straffet för att sälja utländska tidningar utan tillstånd kan enligt förslaget bli högst 30 000 rubel, motsvarande cirka 4 500 svenska kronor. För privatpersoner kan bötesbeloppet bli mellan 150 och 450 svenska kronor.

Committee to Protect Journalists uppmanar duman att stoppa lagförslaget.

Annons Annons

”Tilläggen till lagförslaget visar att myndigheter i Moskva ständigt letar efter nya sätt att öka den statliga kontrollen över nyheter och information. Vi uppmanar duman att rösta ned tilläggen och den ryska staten att sluta försöka förvandla Roskomnadzor till en gigantisk statlig censurmyndighet”, säger Gulnoza Said, CPJs koordinator för Europa och Centralasien, i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos