2018 genomförde RUG den digitala kampanjen Billboards beyond borders, bland annat genom att sätta upp censurerade budskap på offentliga platser runt om i världen. Här på Röda torget i Moskva.

Putins nya lagar: Förbjudet att publicera fejknyheter

22 mars, 2019

Nya lagar i Ryssland gör det olagligt att ”skriva respektlöst” om myndigheterna och att sprida fejknyheter på sociala medier. Det är inte bara nätbaserade medier utan även privatpersoner som kan straffas. Det här pekar mot en eskalering av attackerna mot pressfrihet och yttrandefrihet i landet, varnar experter.

I förra veckan skrev Vladimir Putin på nya lagar om nätcensur som varit på gång ett tag. Det betyder bland annat att nätbaserade medier kommer att kunna bötfällas för vad myndigheterna anser vara fake news. Varningssignalerna att lagen kan komma att missbrukas av myndigheterna har funni

DEN HÄR ARTIKELN ÄR LÅST. LÅS UPP OCH FORTSÄTT LÄSA NU.
 
DETTA FÅR DU SOM MEDLEM ELLER PRENUMERANT
Ett urval av det bästa från webben och pappersmagasinet
Tillgång till arkiv av fördjupningar och personporträtt
Särskilt utvalda nyheter
Metodartiklar

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies