Gå direkt till textinnehållet

Kraftig ökning av antalet dödade journalister

67 journalister och mediearbetare har dödats hittills i år – 20 fler än förra året. Nu kräver IFJ en särskild FN-konvention till skydd för journalister.

Det är den tid på året då internationella pressfrihetsorganisationer sammanställer antalet dödade och fängslade journalister. Enligt Internationella Journalistfederationens (IFJ) siffror har dödsfallen skjutit i höjden, från 47 dödade journalister och mediearbetare under hela 2021 till 67 döda hittills i år.

”Uppgången i antalet dödade journalister och mediearbetare är ett allvarligt orosmoln och ännu en varningsklocka för regeringar världen över”, säger IFJs generalsekreterare Anthony Bellanger.

IFJ uppmanar länder att aktivt jobba för ökat skydd för journalister, och manar FNs generalförsamling att rösta igenom den konvention för journalisters säkerhet och oberoende som organisationen föreslagit.

12 journalister dödades i Ukraina enligt IFJ, och 11 i Mexiko. Haiti och Filippinerna var också dödliga länder för journalister med 6 respektive 4 döda.

Kina är fortsatt världens största journalistfängelse, med 84 fängslade journalister enligt IFJs siffror. Efter Kina hamnar Myanmar, Turkiet, Iran, Belarus, Egypten och Ryssland.

Fler avsnitt
Fler videos