Gå direkt till textinnehållet

CPJ: Sju dödade journalister i Hamas-Israel-kriget

Minst sju palestinska journalister dödades de fem första dagarna efter Hamas angrepp på Israel, enligt Committee to Protect Journalists. Flera har skadats och minst två är anmälda saknade.

De palestinska journalisterna Mohammad Al-Salhi, Mohammad Jarghoun och Ibrahim Mohammad Lafi sköts alla till döds i Gaza den 7 oktober, Mohammad Jarghoun medan han rapporterade om det blodiga kriget mellan terrorgruppen Hamas och Israel, rapporterar pressfrihetsorganisationen CPJ.

Den 9 oktober dödades Saeed al-Taweel, Mohammed Sobh och Hisham Alnwajha när israeliskt flyg bombade det medietäta området Rimal i västra Gaza, skriver CPJ som bland annat hänvisar till brittiska Independant.

Igår, onsdag, dödades frilansfotografen Mohamed Fayez Abu Matar i ett israeliskt luftangrepp mot staden Rafah.

Annons Annons

Den israeliska fotografen Roee Idan är en av två journalister som rapporteras som saknade. Hans fru dödades i Hamas angrepp och hans släkt befarar att han och hans treåriga dotter hålls som gisslan av Hamas.

Även den palestinska journalisten Haitham Abdelwahid är anmäld saknad.

CPJ betonar i ett uttalande att journalister gör ett viktigt arbete i kristider och inte får bli en måltavla för stridande parter.

"Miljoner människor världen över räknar med reportrar i regionen för att få korrekt information om konflikten. Journalister måste, precis som alla civila, respekteras och skyddas", säger CPJs Mellanösternkoordinator Sherif Mansour. 

Fler avsnitt
Fler videos