Klubben om hanteringen av Folket: Ett hafsverk

25 april, 2012

Ledningen borde ha samrått med de anställda och använt deras engagemang i tidningen, anser journalistklubben på Folket. – I stället har de åstadkommit ett hafsverk, säger klubbens ordförande Anna Mi Skoog.    

I måndags fick Folkets anställda veta att 14 av de 16 journalisterna kommer att sägas upp. Kvar blir chefredaktören och den politiske redaktören.

Alla har varit medvetna om att tidningen gått knackigt. Personalen har fått beskedet att 2011 var ett omställningsår, vilket ingett visst hopp om att tidningen skulle kunna leva vidare i någon form, sedan redaktionen slimmats.

– Men redan första kvartalet 2012 kom beskedet att Folket inte skulle fortsätta med utgivning sex dagar i veckan, utan bli endagstidning, säger Anna Mi Skoog.

– En förklaring till den sjunkande upplagan är att man inte sänkte priset på tidningen. Hushållstäckningen är låg i Eskilstuna och för att kunna konkurrera med Eskilstuna-Kuriren  borde man ha prövat att med en billigare tidning.

Klubben hade helst sett fortsatt sexdagarsutgivning – kanske tredagarsutgivning – med sänkt pris.

– Men enligt ledningen är det bara endagsutgivning som gäller.

Enligt ledningen ska Folket även framöver attrahera en bred läsekrets.

– Vi begriper inte hur det ska ske. Med så liten bemanning sätter man ingen nyhetsagenda, utan tar den agenda som andra har satt. Nu sägs det att Folket ska vara ett komplement till Eskilstuna-Kuriren. Vi vill behålla nyhetsfokus. Det är svårt att tänka sig till exempel sportbevakning om man bara kommer ut en dag i veckan.

Anna Mi Skoog har också svårt att förstå ledningens tal om att ”vårda varumärket Folket” om tidningen görs av frilansar.

– Lokaltidningen ska vara som en kompis vid frukostbordet. Då måste läsarna känna igen reportrarna. Varumärket blir en tom etikett om inte reportrarna som bygger varumärket finns kvar.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies