Klandras för olämpligt ordval

16 oktober, 2013

MEN-beslut Piteå-Tidningen klandras av Pressens opinionsnämnd, PON, för att i artiklar använt nedsättande begrepp som ”fejkat” och formuleringar som ”kvittat ut” och ”tillskansat sig”, vilket gav intrycket att en person agerat bedrägligt.

Det var i november 2012 som Piteå-Tidningen toppade förstasidan med rubriken ”Fick bidrag till fejkad utställning”. Artikeln handlade om att ordföranden för en organisation skulle ha fått 70 000 kronor utan att en utställning blivit av.

Publiceringen anmäldes av ordföranden eftersom han ansåg sig ha framställts som kriminell. Det skedde genom att tidningen använde ord som att han ”kvitterat ut”, ”tillskansat sig” och ”behållit” medel. Sanningen var att han inte hade kvitterat ut, tillskansat sig eller behållit några pengar.

Tidningens svarade att sakförhållandet i artikeln var väl styrkt bland annat med citat ur ansökningshandlingar. Dessutom hade ordföranden fått komma till tals i en artikel.

PO har inget emot att ordföranden nämns vid namn eftersom han är en offentlig person. Men när en tidning ”namnger en person i ett nedsättande sammanhang har tidningen ett ansvar för att uppgifter som lämnas är riktiga och att de ord som används korrekt beskriver sakförhållandet”, skriver PO. Därför anser PO att Piteå-Tidningen ska klandras för att ha brutit mot publicistisk sed.

PON gör samma bedömning som PO.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies