Gå direkt till textinnehållet

”Kina är ett globalt gangstervälde”

Vid en stödmanifestation för Gui Minhai idag fick svenska politiker skarp kritik för att inte ha agerat tillräckligt för att få honom fri.

Klockan 12:00 på onsdagen inleddes stödmanifestationen för att uppmärksamma att det är 1200 dagar sedan den svenske förläggaren och författaren Gui Minhai greps i Thailand av kinesiska agenter och fördes till förvar i Kina – där han är kvar.

– Jag är mycket missnöjd med UDs agerande, säger initiativtagaren och arrangören Kurdo Baksi.

Också Journalistförbundets avgående ordförande Jonas Nordling riktade kritik mot svenska politikers flathet i frågan:

– Ord om yttrandefrihet betyder ingenting om du inte vågar ta kampen för dess innehåll. Men just nu visar ingen ansvarig svensk politiker eller företagsledare att de vågar utmana en makt som bevisligen inte respekterar det fria ordet. Det är ovärdigt i ett demokratiskt land som Sverige, sade Nordling.

Han riktade sig också till den kinesiska befolkningen:

– Vår kamp är inte riktad mot er. Tvärtom. Vi tar denna ställning för er skull. Och för alla samhällsmedborgare världen över och deras rätt till ett fritt meningsutbyte.

DNs kulturchef Björn Wiman benämnde Kina ”ett globalt gangstervälde” som genom sitt agerande i bland annat fallet Gui Minhai och ambassadens verbala attacker på svenska journalister vill testa gränserna.

Den dag Gui Minhai blir fri ”kommer vi att få svart på vitt vilken skurkstat Kina är”, menade Björn Wiman.

Ledamoten i riksdagens utrikesutskott Håkan Svenneling (V) satt i publiken och fick kliva upp som talare. Han menade att det i riksdagen finns en bred enighet om att Gui Minhai måste släppas, men kritiserade samtidigt regeringen för att inte agera tillräckligt skarpt.

– Regeringen har varit för veka. Man satt två år i FNs säkerhetsråd tillsammans med Kina utan att få honom fri, sade Svenneling, som förväntade sig att utrikesminister Margot Wallström denna gång kommer att ta upp Gui Minhai i sin utrikesdeklaration om två veckor.

– Hans namn nämndes inte förra gången.

Medarrangörer till manifestationen som hölls på ABF-huset i Stockholm var Tidningen Journalisten, Journalistförbundet, Sveriges Författarförbund, Svenska Förläggareföreningen och ABF Stockholm.

Lyssna också på senaste Bjurwald med Giertta-podden, där Författarens och Journalistens chefredaktörer tillsammans med Kurdo Baksi diskuterar fallet Gui Minhai.

Fler avsnitt
Fler videos