Gå direkt till textinnehållet

Katrineholms-Kuriren skrev för utlämnande om sexualbrott mot barn

Katrineholms-Kuriren klandras för att ha publicerat för ingående och detaljerat kring en förmodad våldtäkt mot barn.

Ärendet gäller en artikel i somras som handlar om en man som åtalas för att ha våldtagit en flicka. I ingressen berättar tidningen hur mannen hade bjudit X-åringen (ålder angiven) på vodka och haft sex med henne på golvet i ett sopskjul och att åtal väckts för våldtäkt mot barn.

I texten återgavs detaljer i övergreppet hämtat från vad flickan hade berättat i förhör. Publiceringen anmäldes av den omskrivna flickans mamma, som menar att det fanns detaljer som inte kändes okej och som var oetiska och kränkande.

Alla som kände till händelsen men inte visste omständigheterna kunde efter publiceringen inte undgå att förstå att det handlade om hennes dotter, menar anmälaren.

Annons Annons

Katrineholms-Kuriren menar i sitt genmäle att artikeln visserligen innehöll detaljer, vilket tidningen brukade undvika i denna typ av publiceringar, men att det inte fanns något i artikeln som gjorde offret identifierbart. Detaljerna kunde inte göra offret känd för en vidare krets, hävdar KK.

MO anser att det finns ett allmänintresse av att rapportera om sexualbrott mot barn. Men anser också att med ledning av uppgifter som ålder, på vilken ort brottet inträffat och var flickan hade varit under kvällen, har gjort det möjligt för en krets runt brottsoffret och hennes anhöriga, som känt till att något av känslig art inträffat, kunnat identifiera anmälarens dotter.

”Tidningen har också publicerat ingående och utlämnande detaljer kring gärningen, vad anmälaren tänkt och känt medan den pågick, och hur hon försökt undkomma gärningsmannen. Därtill redogjorde artikeln för brottsoffrets berusningsgrad, vilket i sammanhanget också är en uppgift av integritetskänslig natur. Dessa detaljerade beskrivningar kan inte anses motsvara de krav på återhållsamhet som ställs på tidningen när den rapporterar om det aktuella ämnet”, skriver MO.

Mediernas Etiknämnd delar MOs bedömning och klandrar Katrineholms-Kuriren för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos