Gå direkt till textinnehållet

Journalisten som skrev en dikt om SD-tåget

Den syrisksvenske journalisten och författaren Ali Alabdallah har fått mängder av reaktioner på sin dikt om SD-tåget. ”Jag ville lyfta fram andra perspektiv – om att visa respekt och känna stolthet”, säger han.

Sverigedemokraternas valkampanj i Stockholms tunnelbana, det så kallade ”Segertåget”, har väckt hätsk debatt, inte minst efter att SDs rättspolitiska talesperson Tobias Andersson i tisdags postade en bild av tåget på Twitter och skrev: ”Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!”

Journalisten Ali Alabdallah som flydde från krigets Syrien 2013 är en av de som reagerade starkt på debatten.

– Tobias Anderssons tweet väckte starka känslor hos mig. Det var som en orkan inom mig, och jag var tvungen att skriva någonting. Det blev en dikt, som jag publicerade på Facebook, berättar Ali Alabdallah.

Annons Annons

Dikten fick snabb spridning och Ali Alabdallah överöstes med reaktioner.

– Jag har fått så mycket kommentarer och kärlek det senaste dygnet, det gläder mig mycket.

Bland kommentarerna på Facebook är många tacksamma för att Ali Alabdallah med dikten lyckas vänta hat till kärlek.

Sverigedemokraternas "Segertåget" i Stockholms tunnelbana.

Ali Alabdallah har sedan han kom till Sverige etablerat sig som läromedelsförfattare och har gett ut tre böcker på svenska och utbildar i vardagsarabiska. Han är fortfarande verksam som frilansjournalist, och skriver ibland krönikor och opinionsartiklar. Och ibland dikter.

Vad ville du med den här dikten?
– Jag ville lyfta fram andra perspektiv – om att visa respekt och känna stolthet. Jag ville skicka en signal, att man ska ha respekt för de som kommer hit, men dikten handlar inte om invandring eller flyktingar utan om den stolthet jag känner för Damaskus och det fina liv vi hade i Syrien innan kriget. Jag älskar Damaskus, hon är en av världens äldsta och vackraste städer, det är där jag växte upp och utbildade mig till journalist. Hon liknar Gamla stan i Stockholm, så varje gång jag är där tänker jag på Damaskus och längtar tillbaka till en annan tid.

– Ingen människa vill fly sitt hemland, utan man blir tvungen. Jag önskar att alla kan ta SD-tåget ut i världen och lära sig mer om världen, och komma bort från de svarta fåglarna med sina falska sånger.

Här kan du läsa dikten.

Fler avsnitt
Fler videos