Gå direkt till textinnehållet

Kalix kommun lämnar inte ut handlingar

Kalix kommun betraktar alla ärenden som arbetsmaterial fram till dess att det finns ett beslut i kommunfullmäktige. Det försvårar kraftigt lokala mediers arbete. UPPDATERAD  

Igår rapporterade Norrbottens-Kuriren och NSD om missnöjda medborgare som efterlyser handlingar inför kommunfullmäktiges möten. Även lokala medier drabbas av kommunens udda praxis att inte lämna ut handlingar förrän slutgiltigt beslut är fattat.

– Det är ett jättestort problem som innebär att vi inte kan sätta oss in i och berätta om sådant som är på gång i kommunen innan beslut är taget. Kalixborna får därmed ingen insyn i beslutsprocessen. Det är ett demokratiskt problem, säger Lenitha Andersson-Junkka, redaktionschef på Kuriren och NSD.

– I de andra tretton kommunerna i Norrbotten har vi inga problem.

Annons Annons

Kalix högsta tjänsteman, kommundirektör Maria Henriksson, bekräftar att kommunens praxis är att inte lämna ut något förrän det är slutbehandlat.

– Men det som kommer upp i fullmäktige har i regel varit uppe i medborgardialog och nämnder. Nämndernas beslutsprotokoll är offentliga. Så 99 procent av ärendena i fullmäktige har varit offentliga hela tiden, säger hon.

Lenitha Andersson-Junkka håller inte med om den beskrivningen:

– De är offentliga på så sätt att vi kan lyssna på dem, men vi får inga papper. Det stora problemet har varit att få ut handlingar inför och efter utskotten.

Kommunens agerande är inte olagligt, framhåller Maria Henriksson och konstaterar Lenitha Andersson-Junkka. När det prövats i rätten har Kalix fått rätt i att betrakta alla ärenden som arbetsmaterial fram till dess att beslut tagits.

– Vi har inte kommit förbi deras tolkning av lagen när vi överklagat, säger Lenitha Andersson-Junkka.

Kalix kommunalråd Tommy Nilsson (S) skriver i ett mejl:

"Vi har följt lagstiftningen strikt för att handlingar som kan skada affärer, företag och personer inte ska komma ut. Politiken är de som är valda att ta beslut i frågorna och de har tillgång till alla handlingar. Medborgardialog ska ligga till grund före underlag och konsekvensbeskrivningar tas fram innan beslut. Att lämna ut handlingar innan formellt beslut tas kan innebära att ändringar på mötet inte uppfattas av de som får ut handlingar innan mötet, vilket kan leda till missuppfattningar." 

Kalix kommundirektör Maria Henriksson välkomnar en ny diskussion om frågan i kommunen.

– Jag tycker att öppenheten gentemot medier och därmed medborgare måste vägas in i den här diskussionen. Det är bra att det här kommer upp till diskussion nu, jag tror att både politiker och vi tjänstemän vill ha öppenhet, säger Maria Henriksson.

Fler avsnitt
Fler videos