Gå direkt till textinnehållet

SVT-reportern som kallade Paludan ”idiot” får inte bevaka politik

SVT-reportern som omplacerades efter att ha kallat högerextremisten Rasmus Paludan för ”jävla idiot” är tillbaka som nyhetsreporter, men får inte bevaka alla frågor.

I mars 2022 blev en reporter på SVT Nyheter Väst tillfälligt arbetsbefriad efter att ha uttryckt sig olämpligt i samband med bevakningen av den danske högerextremisten Rasmus Paludans koranbränning i Göteborg. Efter att ha utrett händelsen beslutade SVT att han inte skulle få jobba på nyhetsdivisionen under resten av året.

Nu är han tillbaka som nyhetsreporter, vilket Göteborgs-Posten var först att rapportera.

– Men med begränsade arbetsuppgifter. Han får inte rapportera om vilka ämnen som helst. Det är inte aktuellt med politisk bevakning, säger Anton Svendsen, redaktionschef och ansvarig utgivare på SVT Nyheter Väst, till Journalisten.

Annons Annons

Anton Svendsen säger att det kan bli tal om ytterligare begränsningar, och att han som utgivare i de fallen kommer att göra en bedömning.

– Förtroendet för SVT och vår opartiskhet är jätteviktigt för oss. Bedömer jag att vårt oberoende kan ifrågasättas kommer jag säga nej.

Svendsen uppger att företaget haft en bra dialog med både reportern och den lokala journalistklubben. Klubben har inga kommentarer, meddelar Hanna Nyberg, ordförande för SVT-klubbens sektion Väst.

Fler avsnitt
Fler videos