Gå direkt till textinnehållet

Journalistnätverk ska granska korruption

Det förekommer att svenska företag mutar. Få medier har råd eller tid att granska dem. Där för har frilansjournalisten Nils Resare och juristen Henrik Alffram bildat föreningen Eye on Corruption.

Nils Resare har granskat korruption och svenskt bistånd sedan slutet av 90-talet. Bland annat avslöjade han och kollegan Ylva Johnson att Saab och den brittiska koncernen BAE dolt mutbetalningar i så kallade motköp för att förmå Sydafrika att köpa jaktplanet Jas.
– Jag hade tagit fram information om motköpet som åklagaren ansåg visade på ett klart fall av korruption. Ändå blev ingen dömd, ingen fick betala ett politiskt pris. Jag blev allt mer frustrerad, säger Nils Resare som även skrivit en bok om Jas-affären.

Henrik Alffram jobbade för FNs högkommission för mänskliga rättigheter i Kambodja då han fick reda på att Stenbecksägda mobiloperatören Millicom misstänktes ha mutat en minister i regeringen.
Han gjorde research, tog fram fakta som han tyckte skulle kunna leda till åtal i svensk domstol. Men åklagaren väckte aldrig formellt åtal mot Millicom så fallet lades ner.
– Vi beslutade oss för att bilda ett researchinstitut som ska gräva fram fakta om korruption och samarbeta med svenska medier, säger Nils Resare.
Men att granska korruption är tidskrävande och svårt. I dagens kärva ekonomiska tider är det få medieföretag som har råd att betala för den tid det tar att genomföra stora grävprojekt. Nils Resare och Henrik Alffram insåg att de måste hitta andra sätt att finansiera undersökande journalistik. Först funderade de på att hitta filantroper som skulle gå in med ekonomiskt stöd.
Kontakten med familjen Rausing gav ingenting. De fick ett kort svar från Rausing trust där det stod att de inte tog emot ansökningar.
De tittade på hur granskande journalistik finansieras i USA och Storbritannien. Global Wit-ness jobbar exempelvis med att avslöja korruption, motverka konflikter i världen och belysa miljöfrågor. Organisationen har anställda journalister och samarbetar ibland med stora tidningar som Washington Post.

Global Witness stöds ekonomiskt av institut, organisationer och privatpersoner, bland annat biståndsorganisationen Sida och Niklas Zennström, IT-­entreprenören som skapade Skype.
– Global Witness tar emot pengar med bibehållen integritet. Men det är svårt. Vi skulle exempelvis bli misstänkliggjorda om vi tog emot pengar från Ikea, säger Nils Resare.
De beslutade att börja i mindre skala, samarbeta med organisationer som har samma intressen och genom den trovärdighet de har byggt upp kunnat söka pengar. Eye on Corruption har inlett ett samarbete med medieinstitutet Fojo. Det finns planer på att starta kurser för journalister från Östeuropa, Sverige och utvecklingsländer, bjuda in föreläsare som är kunniga på att exempelvis ta reda på hur man hittar pengar som gömts undan i skatteparadis.
– Svenska företag är verksamma i många länder. För att kunna granska korruption måste man ha ett kontaktnät, få tips från journalister som jobbar i dessa länder. De har källor och förstår det politiska spelet i landet. Därför kommer vi att samarbeta med journalister från andra länder, säger Nils Resare.

Annons Annons

Eye on Corruption kommer inom kort att öppna en sajt som ska innehålla källmaterial och även en tjänst där personer kan tipsa anonymt. Institutet ska ta fram fakta om korruption som presenteras på sajten. Grundarna kan även tänka sig att samarbeta med medieföretag som är beredda att betala för en granskning.
Att granska korruption är komplicerat. Företag är skickliga på att dölja vad de sysslar med genom att på ett raffinerat sätt skyffla runt pengarna till olika konton. Turerna kring Jas-affären var mycket komplicerade och det var först då Nils Resare fick tillgång till den brittiska polisens förundersökning som det gick att spåra pengarna.
– Minst 40 procent av alla de ärenden som Riksenheten mot korruption hanterar kommer från journalistiska avslöjanden. Med tanke på de bristande resurser som i dag finns i medierna är detta ett minst sagt sårbart förhållande, säger Nils Resare.

Fotnot: Eye on Corruptions styrelse består av Nils Resare, journalist, Henrik Alffram, jurist och sociolog, Jan Cedergren, ordförande i PLAN-Sverige och styrelseledamot i FNs gröna klimatfond, Agneta Söderberg Jacobson, projektledare vid Fojo, Petter Bolme, journalist och kommunikationsexpert på Global Reporting, Jonathan Ewing, journalist med fokus på företag och mänskliga rättigheter,  Brittis Edman, Sydostasienansvarig på Civil Rights Defenders, Ulrika Modeér, samhällsvetare och har arbetat i UNDP-program och Noak Löfgren, projektledare för sajten Biståndsdebatten.se.

Fler avsnitt
Fler videos