”Journalistikens uppgift är inte att berätta allt”
”Journalistikens uppgift är att berätta sant, relevant och tillräckligt för att publiken skall kunna hålla sig orienterad, och göra det på ett sätt som inte i onödan sårar eller skadar någon”. Det skriver Britt Börjesson, adjunkt i journalistik vid Göteborgs universitet, på SVT Opinion. Staffan Dopping skriver i en replik att "medier ofta är inkonsekventa om ursprung".
Efter dubbelmordet på IKEA i Västerås har det i inlägg på olika nätforum diskuterats om man ska publicera en gärningsmans etniska ursprung och att journalister vet mer än vad de publicerar.
Britt Börjesson tar i sitt inlägg upp det faktum att journalister vet saker som man inte publicerar.
”Ibland handlar det om en persons etniska ursprung eller religion, ibland om skostorlek, politisk åskådning eller passion för trädgårdsskötsel. Om uppgiften visar sig ha betydelse för händelsen, så publiceras den. Om inte, så hamnar den i sällskap med alla andra oviktiga fakta som väljs bort för att åstadkomma det vi som publik vill ha när vi vänder oss till medierna – en snabb och lättillgänglig orientering om händelser och skeenden i omvärlden.”
Hon hänvisar till de pressetiska reglerna där det står att man inte skall framhäva uppgifter om etniskt ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning och sexuell läggning om de saknar betydelse i sammanhanget.
Britt Börjesson skriver att ”journalistikens uppgift inte är att berätta allt" och att dess "uppgift är att berätta sant, relevant och tillräckligt för att publiken skall kunna hålla sig orienterad, och göra det på ett sätt som inte i onödan sårar eller skadar någon”.
Den före detta journalisten Staffan Dopping skriver i en replik på SVT Opinion att Britt Börjesson blundar för mediernas förmåga att selektera i pressetiken. Han tar upp fallet med mordet på den unga kvinnan i Västergötland där ett stort antal medier publicerat uppgiften om att de misstänkta var litauer.
”Kort sagt: svenska medier är ofta inkonsekventa i dessa frågor och publicerar närmast regelmässigt uppgifter som enligt regel 10 inte bör framhävas. Därför tycker jag att Britt Börjesson skönmålar mediernas publiceringspraktik, och jag blir inte heller särskilt trygg när hon gissar (!) att när uppgift om etnicitet har varit relevant så publiceras den ”och så har det alltid varit”.
” Vad som är relevant är dels en tolkningsfråga, dels en bedömning som knappast kan göras förrän vid den tidpunkt då en stor del av ett händelseförlopp har klarlagts och verifierats”, skriver Staffan Dopping.