Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet fördömer attacken mot SVT Helsingborg

Intrånget på SVTs redaktion i Helsingborg fördöms av Journalistförbundet i ett uttalande av vice ordförande Ulrika Hyllert.

Attacken som genomfördes den 8 januari då maskerade personer tog sig in på SVTs redaktion i Helsingborg och hotade journalister var politiskt motiverad, vilket Journalisten berättat om.

Nu fördömer Journalistförbundet intrånget i ett uttalande. Ulrika Hyllert, nuvarande vice ordförande i förbundet och tillträdande ordförande, anser att agerandet är oacceptabelt och en attack mot det fria ordet och mot demokratin.

”Lokalredaktioner och andra mindre redaktioner får inte glömmas bort i säkerhetsarbetet. Lokaljournalister har ofta nära kontakt med allmänheten och vill vara tillgängliga, detta leder till en extra utsatthet som arbetsgivaren måste ta ansvar för. Ett systematiskt säkerhetsarbete och en genomtänkt strategi för säkerheten i vardagen är oerhört viktig”, skriver Ulrika Hyllert i uttalandet.

Annons Annons

Hon varnar också för att hot och liknande aktioner leder till att redaktioner blir mer och mer stängda och möjligheten till kontakt med allmänheten minskar, vilket hon ser som en oroande utveckling.

Fler avsnitt
Fler videos