Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet om vågen av högerextrema stämningar mot journalister: ”Det här är en helt ny nivå”

Förtalsombudsmannens systematiska förtalsstämningar mot opinionsbildare och journalister oroar Journalistförbundets Katarina Dahlskog: ”Om det här fortsätter på samma sätt riskerar många av våra medlemmar att stämmas.”

Journalisten berättade i fredags om mannen bakom den nystartade så kallade ”Förtalsombudsmannen”, den 21-årige Christian Peterson med ett förflutet inom det högerextrema partiet Alternativ för Sverige (AfS). Peterson stöder systematiskt förtalsanmälningar mot journalister och opinionsbildare som kritiserat högerextremister utanför grundlagsskyddade medier, till exempel i poddar eller i sociala medier. Stämningarna och rättegångarna hårdbevakas sedan i högerextrema medier som ibland själva är inblandade i processen. Christian Peterson jobbar på högerextrema Exakt24/Insikt24.

Journalistförbundets förhandlingschef och tidigare förbundsjurist Katarina Dahlskog berättar att de senaste två åren, alltså långt innan Förtalsombudsmannen startade, har medlemmar börjat kontakta förbundet och bett om rådgivning i liknande mål.

– Det är något som har hänt här. Hot och hat mot journalister har funnits länge, men att journalister stämdes civilrättsligt för förtal, nej det förekom knappt förr. Men för ungefär två år sedan började vi få frågor om sådana stämningar från medlemmar, säger Katarina Dahlskog.

Förtalsombudsmannens verksamhet beskrivs som en högerextrem attack på det fria ordet. Har de tidigare förfrågningarna från medlemmarna också rört högerextrema personer som stämmer dem i syfte att tysta dem?
– Nej, det kan jag inte säga, det var ganska blandat och handlade om enstaka fall som var oberoende av varandra. Det här som sker nu är på en helt ny nivå. Det är väldigt oroande att man systematiskt försöker tysta journalister genom rättssystemet. Om det här fortsätter på samma sätt riskerar många av våra medlemmar att stämmas.

Men ska man inte vända sig till rättssystemet om man upplever sig förtalad av en journalist?
– Självklart, men om man sätter det i system i syfte att tysta journalister är det någonting annat. Det är en väldigt oroande utveckling.

Fler avsnitt
Fler videos