Journalistförbundet: ”EU-förslag om terrorism hotar journalistiken”

11 november, 2020

FOTO: Tor Johnsson DEBATT EU-förslaget om hur terrorisminnehåll på nätet ska kunna stoppas hotar yttrandefriheten och journalistiken, skriver Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i en debattartikel i Journalisten.

I debattartikeln varnar Hyllert för att politikerna riskerar att falla på eget grepp och ”förstöra det samhälle som vi alla så gärna vill skydda” genom det EU-förslag om hur terrorisminnehåll på nätet ska kunna stoppas.

Journalistförbundet anser att det saknas tydliga undantag för journalister:

”Rådet vill ha generella bestämmelser för att så effektivt som möjligt kunna beordra plattformar som Facebook att snabbt ta bort information. Definitionen av vad som är terrorisminnehåll är så vag att även legitima åsiktsyttringar riskerar att omfattas. Det finns inget tydligt undantag som täcker alla journalister, även till exempel bloggar. Och terrorisminnehållet ska tas bort inom en timme. Punkt slut”, skriver Ulrika Hyllert och uppmanar den svenska regeringen att stå upp för pressfriheten i samtalen inom ministerrådet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
DEBATT

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies