Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet: ”Chattkontroll hotar källskyddet”

EU-kommissionens övervakningsförslag för att bekämpa sexuella övergrepp mot barn äventyrar källskyddet, varnar Journalistförbundet.

I en debattartikel på DN Debatt skriver Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert och Erika Wiman Snäll, ordförande Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp, om det redan hårt kritiserade EU-förslaget Chat Control.

”Förutom att it-företagen blir skyldiga att övervaka användarna på ett nytt sätt åläggs också medlemsstaterna nya skyldigheter att granska, beslagta, kopiera och utverka kopior av uppgifter som rör en misstänkt överträdelse av förordningen. Vid sidan av de problem som massövervakningen innebär ur integritetssynpunkt väcker det också frågor om hur uppgifter som lämnas till journalister med stöd av källskydd ska hanteras”, skriver Hyllert och Wiman Snäll.

Om förslaget om chattkontroll blir verklighet kommer uppgifter som en källa skickar till en journalist att kunna fångas upp även om båda befinner sig i Sverige och även om de använder sig av en krypterad tjänst, konstaterar de.

Annons Annons

Förslaget måste arbetas om så att myndigheterna kan lagföra brott utan att det äventyrar källskyddet, menar Hyllert och Wiman Snäll.

Fler avsnitt
Fler videos