Gå direkt till textinnehållet

Journalister i Burma åtalas enligt kolonial lag

Burmesisk militär åtalar tre journalister för att ha bevakat ett knarkbål arrangerat av en militant separatistgrupp. Journalisterna anklagas för att ha haft kontakt med en ”olaglig organisation” enligt gammal brittisk kolonial lag.

The Guardian rapporterar om åtalen mot de tre journalisterna som arbetar för Irrawaddy och Democratic Voice of Burma (DVB) men som nu är fängslade på hemlig ort.

I måndags bevakade de tre journalisterna ett knarkbål arrangerat av den beväpnade separatistgruppen Ta’angs Nationella Befrielsearmé (TNLA). TNLA förstör återkommande opiumfält och heroinraffinaderier i delstaten Shan i nordöstra Burma och är en illegal organisation. Efteråt greps de tre av burmesisk militär som nu ska åtala dem för att ha haft kontakt med en olaglig organisation, enligt en brittisk koloniallag.

Sedan fredspristagaren och statsrådet Aung San Suu Kyi kom till makten i Burma i april har restriktionerna mot medier ökat. Flera journalister har gripits av militär och Aung San Suu Kyi har inte uttalat sig i något fall.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos