Gå direkt till textinnehållet

Johans och Martins fond blir permanent

Journalistförbundet och Reportrar utan gränser, RUG, planerar att tillsammans med Johan Persson och Martin Schibbye bilda en permanent fond till stöd för i första hand etiopiska journalister.

Nära 400 000 kronor finns kvar av de pengar som samlades in till stöd för frilansarna Johan Persson och Martin Schibbye när de var fängslade i Etiopien.
– Vi diskuterar att skapa en permanent fond att använda till liknande ändamål, säger Urban Löfqvist, kanslichef på Reportrar utan gränser, Fonden kan få namnet ”Johan & Martin-fonden”.
RUGs ordförande Lotta  Schüllerqvist håller på att utforma fondens stadgar.

– Vi har haft ett första möte med Journalistförbundet och RUG, berättar Martin Schibbye. Tanken är att fonden i första hand ska fokusera på att ge stöd till etiopiska journalister som är fängslade eller i exil. Men meningen är att det ska vara en fond som kan göra mycket, till exempel snabbt hjälpa frilansar som ska ut på uppdrag i riskfyllda områden med försäkringar och utrusta dem med GPS-sändare.
– Johan och jag vet också av egen erfarenhet hur viktigt det är att få hjälp med mat och me­diciner när man sitter i etiopiskt fängelse.

Fler avsnitt
Fler videos