Gå direkt till textinnehållet

Hyllert: ”Det borde aldrig ha väckts åtal”

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert är på plats under rättegången mot Estonia-filmaren Henrik Evertsson och Linus Andersson. Efter att ha hört deras vittnesmål är hon stärkt i övertygelsen om att de måste frias från anklagelserna om brott mot gravfriden. ”Det borde aldrig ha väckts åtal”, säger hon.

Rättegången mot journalisten Henrik Evertsson och ROV-operatören Linus Andersson för misstänkt gravfridsbrott under filmningen av Estonias skrov kommer sannolikt att avslutas redan idag måndag.

Ytterligare en rättegångsdag var inplanerad, men förhören har tagit mindre tid än väntat.

– Det beror nog på att alla är överens om vad som har hänt, minut för minut, och det är väl kanske lite ovanligt i ett mål där de åtalade förnekar brott. Frågan är om det här är straffbart, konstaterar Ulrika Hyllert.

Annons Annons

Under förmiddagen har både Henrik Evertsson och Linus Andersson under förhör uppgett att de förutsatt att det faktum att de befann sig på ett tyskflaggat fartyg och befann sig på internationellt vatten gjorde att deras agerande inte var brottsligt. De uppgav också att om de hade trott att det var olagligt, hade de inte genomfört undersökningen av skrovet.

– Efter att ha lyssnat på Henrik Evertsson och Linus Andersson berätta om de etiska övervägandena de gjorde, om att man inte ska filma in i vraket och inte nudda vid det, så står jag ännu mer fast vid min tidigare uppfattning. Det borde aldrig ha väckts åtal.

Varför inte?
– Man måste kunna utföra granskande journalistik utan att riskera att åtalas. Det finns frågetecken kring Estonias förlisning som det är journalistiskt motiverat att granska, och det finns inget annat sätt att göra det på än att undersöka vraket.

Tror du att de kommer att frias?
– Det finns ju juridik kring bland annat vad som gäller på internationellt vatten som jag har svårt att uttala mig om. Jag förväntar mig att de frias, och jag hoppas att man i domen motiverar friandet med att de har utfört journalistiskt arbete.

Fler avsnitt
Fler videos