Gå direkt till textinnehållet

Ulrika Hyllert om kollektivavtalsstriden: ”Det är provocerande”

Journalistförbundet uttalar sitt stöd till de fackförbund på Tesla, Klarna och Spotify som varslat om strejk för medarbetarnas rätt till kollektivavtal. ”Jag tycker det är självklart, hade det varit Journalistförbundet som hade varit i samma situation hade jag varit tacksam för stöd från fler fackförbund” säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Tre stora internationella företag –  Klarna, Tesla och Spotify – är involverade i en konflikt med huvudsakligen fackförbunden IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen för att arbetsgivarna inte vill teckna kollektivavtal på arbetsplatserna. Sedan i fredags pågår en strejk på Tesla och på Klarna är det varslat om strejk den 7 november.

Ulrika Hyllert menar att det är provocerande för alla fackförbund att höra arbetsgivare formulera sig som de involverade företagen. Att Journalistförbundet stöder strejkvarslen är ett sätt att visa facklig solidaritet.

– Att vi tillsammans står upp för den svenska modellen, och att kollektivavtal är en självklarhet i Sverige.

Annons Annons

Finns det en risk att en liknande situation skulle kunna uppstå bland mediearbetsgivare?
– Det finns ju mediearbetsgivare som inte har kollektivavtal, och vi jobbar kontinuerligt med att teckna kollektivavtal på arbetsplatser där det inte finns. Till exempel är det flera i produktionsbolagsbranschen som vi har lyckats teckna kollektivavtal med så att de medarbetarna får samma skydd som andra.

Enligt Ulrika Hyllert är det däremot svårt att tänka sig att det skulle komma in en stor utländsk medieaktör som skulle etablera sig på det sättet, och motsätta sig kollektivavtal.

– I mediebranschen är det generellt sett hög täckning på kollektivavtal. Sedan finns det andra branscher, byråbranschen till exempel, där det verkligen inte är vanligt med kollektivavtal bland svenska byråer, så det finns mycket att göra för fackföreningsrörelsen.

Hon tror att det kan vara en brist på kunskap om hur arbetsmarknaden fungerar i Sverige och vilken roll arbetsgivareorganisationer och fackförbund har som ligger bakom agerandet.

– Det är en modell där Sverige och de nordiska länderna sticker ut i världen. Då är det viktigt att vi visar på hur det fungerar här och använder de verktyg som finns, och kan visa på de fördelar som finns med det.

Skulle Journalistförbundet kunna tänka sig att vidta andra stödåtgärder, som att varsla om strejk till exempel?
– Vi har inga medlemmar på de här företagen. Där det har varit sympativarsel är det från fackförbund som har medlemmar på de här företagen. Om det skulle uppstå en situation där det skulle vara möjligt får vi ta ställning till det då.

Fler avsnitt
Fler videos