Gå direkt till textinnehållet

Hon vill lära barnen hur upphovsrätt och etik på nätet fungerar

Under sitt yrkesliv har pressfotografen och föreläsaren Mia Karlsvärd funderat allt mer på hur hon kan hjälpa allmänheten till bättre kunskaper om upphovsrätt och etik. Nu finns boken om lilla Fokus som fotograferar ute, och den går som smör på landets bibliotek.

Fotografen Mia Karlsvärd har lång erfarenhet inom mediebranschen. En gång i tiden var hon Östgöta Correspondentens första kvinnliga pressfotograf och sedan dess innefattar hennes karriär uppdrag som lärare i fotografi, mediekunskap och textgranskning – samtidigt som hon under hela sin yrkesbana föreläst flitigt om samma ämnen. 

I flera år var hon också ordförande för Pressfotografernas klubb och ledamot i Journalistförbundets yrkesetiska nämnd.

Boken, som har fått namnet Fokus fotograferar, kan beskrivas som ett slags fotoetisk vägledning för barn, även kanske för mormor eller pappa. 

Annons Annons

Handlingen i boken kretsar kring Fokus som lär sin farfar hur han ska tänka när han fotograferar, delar och publicerar. 

Här tas allt från fotograferingstips till upphovsrätt, ”sharenting”, bildmanipulation och lagen om kränkande fotografering upp. I bildberättandet ingår illustrationer av Bettina Johansson. 

Mia Karlsvärd sa upp sig från Corren för tre år sedan och har sedan dess ägnat mycket tid åt att föreläsa i olika ämnen som kretsar kring upphovsrätt och bilder. 

– Jag har aldrig hållit i en fotokurs där jag inte pratat om etiken och de lagar som finns. Där väcktes idén, och efter att jag besökt några bibliotek och skolor som alla sa att de inte fanns någon litteratur i det här ämnet som föräldrar och barn kan läsa, så bestämde jag mig, säger Mia Karlsvärd.

Under sina år har Mia Karlsvärd märkt att det finns en kunskapslucka dels kring publicering, men även hur man bör dela materialet och inte. 

– Men det tog några år innan jag klurade ut hur jag skulle skriva för att det också ska bli underhållande. Det var då jag fick idén att handlingen skulle kretsa kring ett barn som tillbringar sommarlovet med sin farfar i hans lägenhet, fortsätter hon.

– Exempelvis har de gemensam bastu i bostadsområdet och där har farfar plåtat Fokus stjärt genom rutan i bastun utan att han visste det, det hade farfar sen tänkt publicera på nätet. Ett annat avsnitt handlar om att farfar hittar bilder på nätet som han vill förstora upp och sälja och så pratar man om upphovsrätten på det sättet, säger hon. 

I boken tar Mia Karlsvärd även upp ämnen som ”sharenting” – som alltså handlar om föräldrar och/eller farföräldrar som delar bilder på sina barn. 

– I barnkonventionen finns det idag en lag som handlar om att ta hänsyn till vad barn vill och vad de tycker om att bilderna delas.

Mia tar även upp skolans värld i boken, som hon upplever ofta gör det enkelt för sig genom att bara förbjuda all fotografering. 

– Istället ger jag förslag på hur man i skolans värld kan ta bilder, för har vi inga bilder i framtiden från de här verksamheterna har vi inte heller några dokument från den här tiden vi lever i, säger Mia Karlsvärd.

Sedan allt fler mediehus kraftigt dragit ned på sina fotografer så faller ett allt större ansvar på allmänheten när det gäller att dokumentera samtiden, menar Mia.

– Det är också många som tror att det är mer förbudet att fota på allmän plats än vad det är. 

Boken (omslag till höger) kom ut för ungefär en månad sedan och responsen har varit bra, framför allt från biblioteken som alltså saknat litteratur i ämnet. 

I medierna har det dock varit ganska tyst. Förutom den här intervjun i Journalisten har Mia Karlsvärd samma morgon suttit i TV4s morgonsoffa och pratat om sitt arbete.

– Det kanske tar fart nu? Jag kan se att det nya bibliotek nästan varje dag beställer boken. De som har läst boken säger i alla fall att jag är rätt ute, att det är precis det här man behöver nu.

Fler avsnitt
Fler videos