Gå direkt till textinnehållet

”Höga papperspriser fortsatt hot mot tidskrifterna”

Pappersstrejken är över, men orosmolnen ligger kvar över tidskriftsbranschen. ”Vi är mycket oroliga för att papperspriserna kommer vara fortsatt höga”, säger Sveriges Tidskrifters Kerstin Neld.

– Det var ett mycket efterlängtat besked. Strejken har haft stor inverkan på våra medlemmars verksamhet, säger Sveriges Tidskrifters vd Kerstin Neld om att den hittills längsta pappersstrejk som drabbat svenska tidskrifter tog slut i fredags.

Strejken har inneburit ett ytterligare tryck uppåt på papperspriserna.

– Även om strejken är över är vi fortfarande mycket oroliga över att papperspriserna kommer vara fortsatt höga även 2023.

Annons Annons

Det fanns en obalans på pappersmarknaden, med högre efterfrågan än tillgång, redan innan strejken, konstaterar Neld, och där strejken blev droppen som fick bägaren att rinna över.

Kan det här bidra till att fler tidskrifter snabbare tvingas bli digitala och överge papperet?
– Ja, på vissa delar av marknaden. Men på de kommersiella konsumenttidningarna har det visat sig väldigt svårt att ta betalt digitalt. Inom segmenten mode, skönhet, trädgård, inredning finns ett så stort utbud av annat content som är gratis.

– Däremot kan det skynda på satsningar när det gäller digitala läsarintäkter inom business to business-sidan.

Kerstin Neld är orolig över att ägare inom organisationspressen ska lägga ned eller dra ned på pappersutgivningen som en följd av höga papperspriser, utan att ha en plan för journalistiken i digitala kanaler.

– Det vore olyckligt om man satsar på kommunikation i stället. Organisationspressen är en väldigt viktig del av av den svenska tidskriftsbranschen. Vi vet att digitaliseringen inte har kommit så långt där.

De högre papperspriserna hänger ihop med att flera europeiska tillverkare lagt ned de senaste åren till följd av minskad efterfrågan på magasinpapper.

– Nu ser vi att intäkterna från läsare i papper är stabila. Vi upplever att det finns en efterfrågan.

Kommer ni som branschorganisation lobba gentemot pappersproducenterna och peka på att efterfrågan finns?
– Vi diskuterar om vi ska rikta information just till skogsindustrierna och papperstillverkarna och informera om att vi ser en stabilitet på den svenska marknaden, säger Kerstin Neld.

Också Hem & Hyras chefredaktör Susanna Skarrie välkomnar att strejken är över.

– Det är otroligt skönt och en glad överraskning. Det kommer att ta tid att ta igen det här tappet, men jag hoppas att det ska leda till en något bättre balans på pappersmarknaden.

Kommer strejken få följdverkningar för er ändå?
Det är för tidigt att säga, men jag hoppas att det har hunnit komma i kapp med pappersproduktionen till dess. Sedan återstår många orosmoment med energipristillägg och kraftigt ökade kostnader för tryckerier. Kostnadsläget lär fortsätta vara högt, säger Susanna Skarrie.

Fler avsnitt
Fler videos