Gå direkt till textinnehållet

Musikhjälpens utgivare om hoten mot SR: ”Det höga tonläget är ett hot i sig”

Sveriges Radio har tagit emot flera hot och tvingats vidta säkerhetsåtgärder efter att konspirationsteorier spritts kring petningen av en programledare för Musikhjälpen. ”Vi kommer genomföra Musikhjälpen som planerat”, säger ansvarig utgivare Anna-Karin Larsson.

Förra veckan gick komikern Filip Dikman ut med att han skulle ha varit en av programledarna för SRs årliga maratonsändning Musikhjälpen, som i år sänds från Växjö, men att han ska ha blivit petad på grund av sitt ställningstagande i kriget mellan Hamas och Israel vilket bland andra DN rapporterat om.

Sedan dess har flera konton på sociala medier spridit konspirationsteorier om att det skulle ligga en judisk agenda bakom SRs beslut att avbryta samarbetet med Dikman, har Dagens ETC och DN rapporterat.

Anna-Karin Larsson är chef för kultur och musik på SR och ansvarig utgivare för Musikhjälpen, som drar igång i december.

Annons Annons

– Det som oroar mig mest just nu är att det sprids så mycket felaktigheter och uppenbara lögner. Det höga tonläget i speciellt sociala medier med rena påhitt och personangrepp är egentligen ett hot i sig. Sen har vi behövt vidta åtgärder vad gäller en specifik situation, säger hon i ett mejl till Journalisten.

Förekommer hot även mot journalister?
– Nej, jag har ingen sådan uppgift just nu.

Hur ser ni på hoten?
– Vi tar alltid hot på yttersta allvar och hanterar alltid sådana situationer tillsammans med vår säkerhetsavdelning.

Musikhjälpen genomförs ju på en öppen plats, under en hel vecka. Med tanke på hotbilden, kommer ni att kunna genomföra hela sändningen?
Musikhjälpen är ett evenemang som bygger på förståelse och en vilja hos så många människor att bidra med både engagemang och pengar för en bättre värld. Vi kommer genomföra Musikhjälpen som planerat.

Kan du säga något om vilka åtgärder ni vidtagit och kommer att vidta?
– Jag kan säga att det alltid finns ett mycket gediget arbete bakom alla våra projekt, självklart är säkerhet en viktig del av detta.

Fler avsnitt
Fler videos