Gå direkt till textinnehållet

Hennes gräv fick 2 000 slavar fria

Martha Mendoza på nyhetsbyrån AP (Associated Press) har fått Pulitzer-priset två gånger för sina avslöjande reportage. Senast 2016 då hon tillsammans med sitt team lyckats avslöja hemska detaljer om trafficking och slavarbete inom den thailändska fiskeindustrin. På Gräv 18 ska hon berätta om hur hon gick till väga.

– Jag hoppas att kunna ta med mina grävande kolleger i Sverige bakom kulisserna till detta ”Fyra kvinnors-gräv” om trafficking i fiskeindustrin, säger hon. 

Hon berättar att det fanns många svårigheter som skulle bemästras under arbetet – allt från satellitspårning till databasbyggen.  I flera dagar gömde sig Martha Mendoza och hennes kolleger i en lastbil för att anteckna namn på båtar lastade med fisk och skaldjur, samtidigt som de höll sig undan den thailändska fiskemaffian.

– Jag hoppas att många reportrar kommer att tycka det är en engagerande, informativ och förhoppningsvis inspirerande historia.

Hur kom det sig att du började gräva om fiskeindustrin i Thailand?
– AP och andra medieföretag hade under flera år före avslöjandet skrivit om nutida slavar i Thailand som flytt och räddats och som berättade fasansfulla historier om hur de varit fångna på sjön. Men det hände inte mycket efter det. 

– Så vi bestämde oss för att hitta män som fortfarande var förslavade och också spåra hur leverantörskedjan för fångsten såg ut.

Reportagen ledde bland annat till att 2 000 män, de flesta från den muslimska minoriteten rohingyafolket i Burma, frigavs, att båtar och fisk för miljontals dollar beslagtogs, nya lagar antogs i USA och Thailand, det blev arresteringar och fällande domar. Men det finns fortfarande människor som är fast på skepp vars fångster hamnar i livsmedelsindustrin i USA och Europa.

Martha Mendoza och hennes kolleger började sina efterforskningar under 2014 och i mars 2015 publicerade AP den första artikeln.

– Vi pratade gång på gång med många olika källor. Vi var diskreta och uthålliga.

– Min största oro var, och är, hur det skulle gå för dem som valde att prata med oss. De som pratade riskerade att straffas hårt – eller till och med dödas. Och även om de blev ”räddade” betyder det inte att allt är frid och fröjd. Så jag oroar mig verkligen för dessa människor, säger Martha Mendoza.

Vilket var den viktigaste lärdomen av det här jobbet?
– Om man inte ger upp, och jobbar ihop som ett team med ett gemensamt mål kan man åstadkomma så mycket mer än om man arbetar ensam.

År 2000 kunde hon ta emot sitt första Pulitzerpris. Då handlade det om avslöjandet om massakern i No Gun Ri i Sydkorea, där amerikanska trupper dödat ett stort antal civila flyktingar under Koreakriget. Detta hade dolts för allmänheten fram till 1999 då Martha Mendoza och hennes kolleger på AP publicerade reportagen.

– Jag ser inte någon stor skillnad mellan nyhetsrapportering och undersökande journalistik. Grävande kräver bara mer tid, att ställa fler frågor, läsa fler handlingar. Jag blev generellt intresserad av journalistik på universitetet när jag läste en kurs i grundläggande journalistik och älskade det.
 

Mendozas fem tips för att lyckas som grävare

1. Var alltid korrekt. Din trovärdighet betyder mer än något annat, mer än snabbhet, mer än att vara först.

2. Var oavbrutet nyfiken.

3. Kräv att få ut offentliga handlingar och överklaga om det är nödvändigt.

4. Avslöja aldrig en anonym källa, skydda dina uppgiftslämnare.

5. Ge alltid personer du skriver om chansen att svara. Låt dem inte överraskas av det de läser.

Fler avsnitt