Gå direkt till textinnehållet

Heidi Avellan: ”Jag litar inte på hans omdöme”

HD/Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan om beslutet att Mats Skogkär inte får skriva ledare i tidningen: ”Jobbet går ut på att formulera tidningens åsikt.”

Som Journalisten berättat tidigare i dag har Mats Skogkär, fast anställd ledarskribent på HD/Sydsvenskan, fått beskedet att han ska omplaceras och att han inte längre får skriva i tidningen.

Bakgrunden är hans agerande på Twitter, särskilt en tweet som Mats Skogkär skrev i onsdags, och som väckte kritik.

Heidi Avellan, politisk chefredaktör, fattade beslutet.

Annons Annons

– Jag vill börja med att säga att jag inte brukar kommentera personalärenden, men eftersom han själv har gått ut och berättat väljer jag att kommentera beslutet. Jag kan bekräfta det han säger, att han inte längre är ledarskribent på HD/Sydsvenskan, säger Heidi Avellan.

Varför får han inte skriva ledare?
– I opinionsbildning gäller det att vara konsekvent och hålla sig till tidningens åsikt. Jobbet går ut på att formulera tidningens åsikt. Det är mitt ansvar. Oavsett vem som skriver så är uppdraget att uttrycka tidningens hållning.

Men får inte ledarskribenter uttrycka åsikter privat?
– Det är inte innehållet i åsikten som är problemet, utan vad han gör och hur han gör det. Jag litar inte på hans omdöme. Vi har haft flera samtal tidigare om hur han uttrycker sig på Twitter, och det ledde till att han i ett skede avstod från Twitter.

Har han fått varningar?
– I den dialog vi har haft under en längre tid har jag varit tydlig med att det kan bli aktuellt med andra arbetsuppgifter om hans twittrande fortsätter att störa vår opinionsbildning.

Han säger att han ska bestrida omplaceringen. Vad säger du om det?
– Det kan jag inte uttala mig om.

Mats Skogkär kommenterade beslutet om omplacering så här i Journalistens artikel: "Jag menar att mitt agerande faller inom ramen för den vida yttrandefrihet som gäller i Sverige. Bonnier News har just yttrandefrihet som ett av sina kärnvärden. Jag har själv under årens lopp skrivit en hel del ledare på temat yttrandefrihet och att den måste gälla också åsikter och uttalanden som uppfattas som stötande”.

Fler avsnitt
Fler videos