Gå direkt till textinnehållet

DN klandras för kränkande omdöme om Ekis Ekman

I en intervju om krisen på tidningen Arbetaren lät Dagens Nyheter en intervjuperson beskriva journalisten Kajsa Ekis Ekman som ”frontfigur i den nya transfobiska rörelsen” utan att hon fick bemöta det. DN klandras av Mediernas Etiknämnd.

I februari fälldes SVT Kulturnyheterna av Granskningsnämnden för partiskhet efter ett inslag om krisen på Arbetaren sensommaren 2022, där Ekis Ekman beskrevs i värderande termer utan chans till bemötande.

Samma sak gäller en publicering i DN Kultur från september. DN intervjuade en anställd på Arbetaren som bland annat tillskrev Ekis Ekman en ”roll som frontfigur i den nya transfobiska rörelsen”.

Publiceringen anmäldes till Allmänhetens medieombudsman (MO) av Kajsa Ekis Ekman, som skrev att hon tagit mycket illa upp av formuleringen, som inte stämde, och inte hade fått kommentera påståendet.

Annons Annons

Dagens Nyheter hänvisar i sitt svar bland annat till att Ekis Ekman i debatten efter hennes tidigare bok Om könets existens fått kritik för att spä på transfobi.

Tidigare MO Ola Sigvardsson är den som har utrett och beslutat i ärendet. Han skriver i sitt beslut att Ekis Ekman får tåla att hennes analyser kritiseras, men att kritiken i det här fallet går från sak till person.

Att utmålas som transfob är nedsättande, och eftersom DN låtit en person ”reservationslöst” måla ut Ekis Ekman för transfobi har tidningen förorsakat henne en oförsvarlig publicitetsskada och bör klandras, anser Sigvardsson.

MEN delar Sigvardssons bedömning och klandrar Dagens Nyheter.

Fler avsnitt
Fler videos