Gå direkt till textinnehållet

Första beslutet i FS – journalistkonferens i april

Journalistförbundets nyvalda styrelse har beslutat att arrangera en fysisk tredagarskonferens för fackligt förtroendevalda journalister i vår. ”Vi behöver träffas, inspireras och utbyta erfarenheter. Det känns väldigt bra att det här blev den nya styrelsens första beslut”, säger Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet.

Igår torsdag höll förbundsstyrelsen (FS) sitt första ordinarie sammanträde efter kongressen för en dryg månad sedan.

– Flera är nya i styrelsen och kommer med nyfikna frågor och alla i styrelsen är väldigt engagerade. Det är också roligt att kunna träffas fysiskt för första gången på länge. Det känns som en dubbel nystart, säger förbundsordförande Ulrika Hyllert.

Det första styrelsebeslutet blev att förbundet ska arrangera en tredagarskonferens i början av april 2022.

Annons Annons

– Formerna för konferensen och innehållet är inte bestämt ännu, men sannolikt kommer vi att ha en högre förbundskurs, och fortsätta utvecklingsarbetet med våra kollektivavtal. Men vi behöver också träffas, inspireras och utbyta erfarenheter. Det känns väldigt bra att det här blev den nya styrelsens första beslut, säger förbundsordförande Ulrika Hyllert.

Journalistförbundets styrelse. Övre raden från vänster: Anna Herdenstam, Erika Wiman Snäll, Gert Lundstedt, Zenaida Hadzimahovic, Hanna Nyberg, Tomas Backlund (vice ordförande). Nedre raden från vänster: Ann Johansson, Jens Krey, Ulrika Hyllert (ordförande), Noa Söderberg, Gabriella Mohoff. Frånvarande: Gunilla Kracht.

En stor del av styrelsemötet ägnades åt att diskutera den medlemsomröstning som Journalistförbundet ska genomföra inför det nya huvudavtalet nästa år.

– Vi kommer att behöva genomföra utbildningsinsatser och vi måste nå medlemmarna med information om vad ett nej och vad ett ja till det nya avtalet innebär. Vi vet inte exakt när omröstningen ska genomföras eftersom det är beroende av när lagstiftningen kommer. Det vi däremot vet är att det är kort om tid. Det är bråttom. Detta är högsta prio för förbundet, säger Ulrika Hyllert.

Kommer ni att turnera runt bland journalistklubbar eller hålla digitala utbildningar inför medlemsomröstningen?
– Det ingår i planen att besöka journalistklubbar, men alla har inte en arbetsplatsklubb – och vi måste nå alla medlemmar. Vi kommer att behöva använda flera sätt att nå ut med information.

Fler avsnitt
Fler videos