Gå direkt till textinnehållet

En kongress som ingen annan

Krishantering, kompromissvilja, krutdurkar och lite kristen sång – här är några höjdpunkter från den digitala Journalistkongressen 2021.

Journalistförbundets 36e kongress skulle i efterhand kunna beskrivas som den bråkiga, den splittrade eller kanske den politiska kongressen. Men den kommer nog kort och gott heta ”den digitala kongressen” – och det blev en kongress som ingen annan i förbundets 120-åriga historia.

Kommande kongresser blir företrädesvis fysiska, efter beslut på onsdagseftermiddagen. Problemet med en digital kongress blev uppenbart redan under onsdagen – och det handlade inte om teknikstrul, även om sådant förekom. Tekniken fungerade i huvudsak bra. Nej, problemet var demokratiskt.

Den som varit på tidigare Journalistkongresser vet att i de stora frågorna sker en del av det demokratiska arbetet när ombuden träffas över lunch eller i korridorer på sena kvällar – och försöker bygga majoriteter långt från talarstolen. ”Förbundsstyrelsen får ett övertag på kongressen när ombuden inte träffas”, konstaterade Jan Spångberg, ordförande i Expressens journalistklubb, under debatten om formen för framtida kongresser.

Annons Annons

De inofficiella korridorsmötena slipar också ned kanterna i debatten; de hårdaste och mest aggressiva argumenten kan framföras i slutna rum i stället för från talarstolen. Från kongressgolvet framstår ombuden som eniga och kompromissvilliga när inte allt måste sägas i offentligheten, som de måste på en digital kongress.

Journalister kan vara ”obarmhärtiga när det gäller kritik”, som Ulrika Hyllert konstaterade efter debatterna om Las och styrelsens interndemokrati.

Förbundsstyrelseledamöterna Katarina Bjärvall (frilans, som inte ställde upp till omval), Gert Lundstedt (frilans, omvald) och Ann Johansson (TV4, omvald) i TCO-huset under kongressen. Foto: Jonas Eng

”Journalistförbundet har gjort ett jättejobb med att få ihop den här kongressen. Det har fungerat bra. Men aldrig mer digitalt”, sade ett av ombuden som Journalisten pratade med på torsdagsmorgonen. ”Det stjäl energi i stället för att ge.”

Apropå energi verkade de två delicatobollar som förbundet skickat till alla ombuden i förväg inte räcka för att hålla ombudens blodsockernivån uppe när kongressen drog över tiden in på kvällen både på onsdagen och torsdagen. (En normal kongress äter ombuden i snitt ett halvt kilo godis var.)

”Det går för snabbt. Vi hänger inte med”, klagade ett par ombud när presidiet oförtröttligt betade av motion efter motion på onsdagskvällen. 

FS-ledamoten Anders Forsström, som öppet kritiserat förbundsstyrelsens interndemokrati, lämnade styrelsen i samband med kongressen. Han avstod också avtackning. Foto: Jonas Eng

Stämningen förbättrades avsevärt efter att kongressen efter förslag från ombudet Stephen Lindholm hittat en kompromiss i den svåra Las-tvisten och beslutade att genomföra en medlemsomröstning nästa år inför det nya huvudavtalet – kongressens i särklass viktigaste beslut. Att förbundsstyrelsen (FS) ställde sig bakom förslaget blev avgörande, menar ombud som Journalisten pratat med. ”Bra krishantering av FS, i elfte timmen”, säger en av dem. ”Stridsyxorna grävdes ned.”

Men tanken på en medlemsomröstning – som blir beslutande om valdeltagandet blir 50 procent eller högre – vållar också oro. Det är en oerhört komplex fråga och skulle medlemmarna rösta nej till det nya huvudavtalet är det oklart vilka avtal som förbundets medlemmar därefter skulle kunna omfattas av. ”En krutdurk”, utbrast förbundets tidigare ordförande Jonas Nordling i lunchrummet i TCO-huset där kansliet och förbundsstyrelsen huserade.

Det blev som på alla kongresser också många skratt och applåder, som tyvärr inte alltid kunde höras.

Kongressens musikaliska höjdpunkt stod förbundsstyrelseledamoten Anders Forsström för när han från talarstolen spelade upp ett brottstycke ur den public service-kritiske KD-politikern Roland Utbults kristna hitlåt Då ska glädjen bryta fram och varnade för att detta är vad Sveriges Radio kommer att få spela enligt nästa sändningstillstånd om det blir regeringsskifte i valet 2022. Kongressen beslutade att förbundet aktivt ska arbeta med att försvara public service i dess nuvarande form.

Mötesordförande Ola Gäfvert och Ylva Säfvelin slet hårt under kongressen. Normalt brukar presidiet bestå av tre ordförande som varvas, men på grund av sjukdom blev de i år bara två. Foto: Jonas Eng

På torsdagsförmiddagen lyfte flera ombud problemen med otrygga jobb, bland annat programanställningar och vikariat på public service och nyttjandet av bemanningsföretag. Bemanningssituationen ute på arbetsplatserna beskrevs av ombuden som alltmer ohållbar, med fortsatt utlasningar trots att det blir allt svårare att hitta vikarier.

Frågorna skickades som brukligt vidare till avtalskonferensen, tillsammans med löne- och arbetsmiljöfrågorna.

Kongressens märkligaste ögonblick inträffade efter lunch på torsdagen, då en representant för det belarusiska journalistförbundet BAJ talade till kongressen från talarstolen i TCO-huset i Stockholm – men förblev namnlös av säkerhetsskäl. Direktsändningen via Facebook bröts så att hens bild och namn inte kom ut och ombuden ombads att inte sprida bilder i sociala medier.

”Min familj är kvar i Belarus. Jag måste vara försiktig”, sade hen till Journalisten. I talet beskrev hen för kongressombuden den gräsliga situationen för journalister i Belarus och läste upp namnen på de över 20 belarusiska journalister som för tillfället sitter i fängelse.

Medlemsavgifterna höjdes enligt förbundsstyrelsens förslag och efter beredning i ekonomiutskottet gav kongressen förbundsstyrelsen grönt ljus för att sälja förbundets fastighet Journalisternas hus på Vasagatan i Stockholm, ”om rätt förutsättningar finns”.

Ulrika Hyllert valdes till förbundsordförande. Foto: Jonas Eng

På torsdagseftermiddagen beviljades förbundsstyrelsen ansvarsfrihet och Ulrika Hyllert valdes till ordförande och Tomas Backlund till vice ordförande för den kommande kongressperioden.

De ombud som Journalisten hunnit tala med var trots distansen och teknikstrul nöjda med hur kongressen genomförts – men också rörande överens om att de aldrig mer vill ha en digital kongress.

Fler avsnitt
Fler videos