Gå direkt till textinnehållet

Fler kommunikatörer än journalister

Journalistförbundet har ungefär 14 000 medlemmar som jobbar som journalister, borträknat studenter och pensionärer. Uppgifterna om hur många som arbetar med kommunikation och PR är osäkra, men troligtvis rör det sig om 20 000.

Föreningen Sveriges kommunikatörer har 5 800 medlemmar som framför allt jobbar i organisationer och som konsulter.

Föreningen har försökt att ta reda på hur många kommunikatörer det finns i Sverige. SCB, Statistiska centralbyrån, är inte till någon hjälp eftersom de klumpar ihop journalister och kommunikatörer. Därför begärde föreningen för några år sedan att ett företag inom affärsinformation skulle ta fram adresslistor på de som titulerar sig kommunikatörer. Den siffra de fick fram var att det finns ungefär 20 000 kommunikatörer i Sverige.

– Med på listan kan det även finnas folk som står i köpcentrum och säljer telefonabonnemang och inte skulle kunna vara medlemmar hos oss. Men vi brukar uppskatta att det finns 20 000 kommunikatörer i Sverige och att 5 800 är medlemmar hos oss, säger Jeanette Agnerud, pressansvarig på Sveriges kommunikatörer.

Enligt uppgifter som institutet Pew Research Centre tagit fram finns det i USA fyra gånger så många som jobbar inom PR som det finns journalister. År 1980 var det lika många som jobbade inom journalistik som PR.

(Rättad siffra)

Fler avsnitt
Fler videos