Gå direkt till textinnehållet

Flammans Leonidas Aretakis om att Erdogan-satirer ställs ut: ”Utställningen kommer att väcka uppmärksamhet”

De tjugo bästa bidragen från vänstertidningen Flammans tävling om den bästa satirteckningen av Turkiets president Erdogan ställs nu ut på en internationell konstmässa i Stockholm.

– Tanken att ställa ut bidragen fanns från start, säger Flammans chefredaktör Leonidas Aretakis. Det här är en konsthändelse också. Det kom in 400 verk, och det var allt från obscent klotter till väldigt konstnärligt skickliga skapelser. De tjugo som vi valde ut var tillräckligt bra allihop, man ville nästan att alla skulle vinna.

Leonidas Aretakis menar att anledningen till att satirtävlingen utlystes finns kvar.

– Det var ju framför allt ett upprop för yttrandefriheten och för kurdernas rättigheter. Vi tyckte också att Natoprocessen inte sköttes snyggt. Men framför allt tyckte vi att tanken att man skulle hålla tyst under hela processen och inte få kritisera Erdogan var befängd, säger Leonidas Aretakis (bilden).

Annons Annons

– Att man kallar Turkiet för en demokrati, det är en otrolig teater. Landet fängslar journalister, oppositionella, kurder…

Han menar att det finns många skäl att stå upp för yttrandefriheten just nu.

– Och framför allt för kurdernas rättigheter. Det har blivit lättare att utvisa kurder med hänvisning till terrorlagen. Vi vet vad som händer med kurdiska oppositionella som blir utvisade, i turkiska fängelser.

Enligt Leonidas Aretakis är utställningen också en uppvisning i det fria ordets kraft, konstens kraft och penselns makt.

– Sverige har ju haft en tradition framför allt kanske på 60- och 70-talen med uppmärksammade utställningar, de kunde förvisso också blir nedstängda, ett exempel är Carl-Johan de Geer som också medverkar med flera verk på utställningen.

Det kom många reaktioner när tävlingen utlystes. Holländsk och tysk public service och stora tidningar som Le Monde uppmärksammade tävlingen.

– Så jag tror nog att också utställningen kommer att bli uppmärksammad.

Är ni oroade över att få hat och hot i samband med utställningen?
– Det blev inte mycket sådant i samband med utlysningen, och jag tror det kan bero på att det så tydligt riktar sig uppåt, mot makten i Turkiet. Det riktar sig inte mot det turkiska folket. Det sade även Sveriges Radios korrespondent i Istanbul, att satirtävlingen bara hade upprört eliten i Istanbul. Medan koranbränningarna upprörde folket, inte bara i Turkiet utan i hela den muslimska världen.

Utställningen äger rum på Supermarket – Stockholm Independent Art Fair och ska pågå 11-14 maj.

Fler avsnitt
Fler videos