Gå direkt till textinnehållet

Här är vinnaren i Flammans satirtävling

En parafras på Francisco de Goyas ”Saturnus äter sin son” av Henry Åström föll juryn på läppen.

Flammans uppmärksammade satirtecknartävling med Turkiets president Reccep Tayyip Erdogan som måltavla har fått in över 400 bidrag, allt från en femåring som porträtterat Erdogan med ballonger i öronen, till snusk, affischkonst och skulpturer.

Det vinnande bidraget togs fram av Henry Åström, med följande motivering:

”En parafras på Goyas mästerverk Saturnus slukar sin son från 1823, som svarar på ondskan i hans samtid av krig och inkvisition. Denna gång är det Turkiets president som äter sina barn. Slagkraftig men vacker, naiv men skräckinjagande – vinnarbilden fångar situationens varje nyans.”

– Jag går ofta till Goya för att fånga mani och paranoia. Sedan tänkte jag på hur Erdogan käkar sitt eget folk, inte minst kurderna, säger Henry Åström till tidningen.

Till vänster Francisco de Goyas förlaga, till höger Henry Åströms Erdogansatir.

I juryn satt Flammans chefredaktör Leonidas Aretakis, kulturredaktör och konstvetare Paulina Sokolow, samt serietidskriften Galagos chefredaktör Rojin Pertow.

Tävlingen har väckt starka reaktioner. Den har omskrivits i norsk, holländsk, tysk och kurdisk press. Den turkiska regimtrogna tidningen Sabah skriver att ”skandalerna i Sverige tar aldrig slut” och att Flamman ”startat en skandalös tävling i att förolämpa president Erdogan”. 

Flera redaktioner har solidariserat med Flammans tävling och gör en principiell sampublicering av verket, däribland Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos