Gå direkt till textinnehållet

Filmning från drönare förbjöds

Länsstyrelsen i Skånes län har avslagit en ansökan om fotografering från en drönare. Det var första gången som länsstyrelsen hanterat ett tillstånd om att fotografera från en drönare.

Staffan Christensen driver tillsammans med sin fru Annika ett företag som levererar reportage till trädgårdstidningar och större trädgårdsanläggningar. För att kunna ta bild från luften köpte han en drönare och ansökte om att få filma till länsstyrelsen, skriver IDG.se.

Han fick avslag med motivering att kameran kan användas för personövervakning.

”Generellt gäller att om övervakningsutrustning är uppsatt, inte manövreras på plats, kan användas för personövervakning och kan riktas mot en plats som allmänheten har tillträde till kan kameraövervakningen vara tillståndspliktig (…) Tillstånd kan bara meddelas om sökandens intresse av övervakningen väger över skyddet för den personliga integriteten”, säger Henrik Kvenberg på Länsstyrelsen i Skåne Län till IDG.se

Journalisten har tidigare skrivit om vilka regler som gäller vid fotografering med drönare. I en intervju sade Erik Jangren, flygteknisk inspektör på Transport­styrelsen, att det är förbjudet att flyga över människor, egendom eller markägare som har djur, om människorna inte gett sitt medgivande.

När fotograferingen är klar måste de bilder som ska publiceras skickas in till Försvarsmakten för godkännande. Försvaret granskar så att spridningen av fotografierna inte ”medför skada för Sveriges totalförsvar”.

Enligt lagen om skydd för landskapsinformation kan en person som ”uppsåtligt eller av oaktsamhet” sprider flygbilder som inte godkänts av Försvarsmakten dömas till böter eller fängelse i högst ett år.    

 

Fler avsnitt