Gå direkt till textinnehållet

FGJ fördjupar samarbetet med Bokmässan

Mediedagarna i Göteborg (Meg) blir en större del av Bokmässans program, och samarbetet med FGJ fördjupas med en särskild Grävscen på mässan.

Avtalet ger FGJ tillgång till en monteryta på tio gånger tio meter.

– Vårt arbetsnamn är Grävscenen. Vi får också möjlighet att bjuda in två, tre världsnamn dit, där vi ihop med Bokmässan får finansiering till det, berättar FGJs ordförande Terje Carlsson.

Förutom att ge plats åt några av världens mest framstående journalister på scenen vill han lyfta fram svenska grävare och visa exempel på den undersökande journalistiken, som ett sätt att påminna om vikten av att granska makten.

Annons Annons

Förre UG-chefen Nils Hanson blir ansvarig för programinnehållet på scenen, vilket Terje Carlsson menar borgar för att stora namn tackar ja.

Kommer samarbetet leda till några nya intäkter för FGJ?
– Jag tror att det kommer att stärka befintliga sponsorsamarbeten och locka nya samarbetspartners. Vi får en enorm exponering mot en nischad och för oss attraktik publik, säger Terje Carlsson.

Samarbetet med Bokmässan är också viktigt för att utveckla föreningen, och FGJs tredje viktigaste arrangemang efter Gräv och Guldspaden, enligt Terje Carlsson.

Finns det en risk att Bokmässan stjäl besökare från Gräv?
– Nej, för det är två helt olika saker. Grävseminariet är av och för journalister med mycket hands on och fokus på aktiva journalister. Bokmässans program blir riktat mot en bredare allmänhet.

Mediefrågor blir ett av tre teman på nästa års bokmässa. De övriga två blir Bild och illustration samt Mobilisering mot rasism och intolerans.

”Bokmässan 2018 fortsätter att lyfta vårt gemensamma ansvar för att arbeta mot ökad rasism och intolerans i samhället. Huvudsaklig samarbetspartner kring satsningen blir Forum för levande historia”, skriver Bokmässan.

Fler avsnitt
Fler videos