Gå direkt till textinnehållet

FB flaggade Karlstens censurkritiska text som ”ryskkontrollerad”

Journalisten Emanuel Karlstens granskning av den svenska censuren av ryska RT och Sputnik blev försedd med en varningstext på Facebook om att han kan stå under den ryska statens redaktionella kontroll. ”Skandalöst”, säger Karlsten.

Frilansjournalisten Emanuel Karlsten publicerade idag första delen av tre i en granskning av hur Sveriges censur av ryska RT och Sputnik strider mot yttrandefrihetsgrundlagen – men hur ingen vill ta ansvar för det.

Det är en unik censur. Aldrig i modern historia har Sverige gått ut med påbud om att viss information inte får nå svenska medborgare. Det har inte hänt med IS-propaganda, inte med barnporr eller något av de många övergrepp som tillgängliggörs på internet. Men med ryska kanalen RT har det hänt – i strid med svensk lag, skriver Karlsten.

Är du förvånad över att det inte varit mer politisk debatt om det här, du tar själv upp parallellen till Laila Freivalds som fick lämna efter ett censurbeslut?
– Både ja och nej. Jag är jätteförvånad på ett sätt, samtidigt har jag respekt för att vi inte klarar att rasa över hur många frågor som helst. Allt det här hände under krigets första veckor. Det är det som är så lömskt. De lagar som gör intrång i medborgerliga rättigheter tas nästan alltid i sådana här lägen. På det viset blir det viktigt att skriva, men också att vänta lite, låta det lugna ned sig lite.

Tror du att det kan bli en förnyad politisk debatt om kulturministerns agerande i den här frågan?
– Jag hoppas det. Min erfarenhet av de här frågorna är att det sällan når momentum. De är komplexa, de engagerar inte så många. Vi är också ganska fredsskadade, vi har aldrig upplevt vad censur kan vara. Det är ingen som gråter för att vi inte får läsa RT, men det här är ett principproblem som är större än så.

Emanuel Karlstens inlägg på Facebook, där han lade ut texten i dess helhet, försågs på måndagen med en varningstext där FB varnar för att publicisten (Karlsten) kan vara redaktionellt kontrollerad av den ryska staten:

Karlsten har varit i kontakt med svenska Facebook och förstått att det kan handla om att det oavsiktligt skapats blålänkar till RT.com i texten.

– Jag har sett till att länkarna är borta, men flaggningen ligger kvar. Men det problematiska är hur Facebook formulerar sig så vagt, och baserar sig på den här länken.

Han kallar det ”skandalöst” att Facebook slår fast att han som utgivare helt eller delvis skulle stå under den ryska statens kontroll. 

– Ju mer man tänker på det, desto sjukare blir det.

RSF, Journalistförbundet och Tidningsutgivarna hör till de organisationer som protesterat mot censuren av de ryska statskontrollerade medierna, liksom EFJ och enskilda debattörer som Nils Funcke.

Fler videos
Fler avsnitt