Gå direkt till textinnehållet

TU förnyar krav på mindre text på SVT

Tidningsutgivarnas vd Johan Taubert fortsätter debattera SVTs användning av text på sin nyhetssajt. Det är ”högst försvårande” för dagspressen om SVT tillåts snedvrida konkurrensen, betonar han.

I måndags skrev fem publicister i ett debattinlägg i DN Kultur att public service behöver försvaras. De tog samtidigt ställning för att public service måste finnas på de distributionsplattformar där mediekonsumenterna befinner sig, och menade att kraven på att SR bara ska göra ljud och SVT bara bild ”tillhör ett föråldrat sätt att se på mediemarknaden”.

Nu svarar Tidningsutgivarnas Johan Taubert i DN, och förnyar TUs krav på att SVT måste sluta publicera så stor mängd textbaserade nyheter.

”Dagspressens annonsintäkter blir för varje år allt mindre. För de många lokaltidningarna, för vilka varje enskild prenumerant är mycket viktig, utgör den skattefinansierade textbaserade nyhetsjournalistiken en reell och ojämlik konkurrens. En färsk undersökning visar att 19 procent av de som valt att avsluta sin prenumeration på en digital dagstidning gjort det på grund av SVTs digitala nyhetstjänst”, skriver Taubert bland annat.

Inom kort väntas kulturminister Parisa Liljestrand (M) presentera direktiven till den public service-utredning som ska ligga till grund för kommande, rekordlånga, tillståndsperioden. I dem har hon lovat att återkomma till frågan om eventuella ytterligare begränsningar av public service-bolagens agerande på nätet.

Fler videos
Fler avsnitt