Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundets krav: Riv upp EUs censurbeslut

Journalistförbundet vill inte att Sverige implementerar EU-beslutet om censur av ryska medier. Men kulturministern säger att Sverige står bakom beslutet.

Som Journalisten rapporterade igår rasar Europeiska Journalistfederationen EFJ mot EU-kommissionens beslut att förbjuda de statskontrollerade ryska medierna Russia Today (RT) och Sputnik inom EU. På onsdagen skärptes beslutet till att förbjuda RT att sända i EU eller riktat till EU-länder via satellit, och till att omfatta RTs redaktioner i flera EU-länder. Sanktionerna gäller både satellitsändningar, kabelsändningar, online, samt i appar.

Svenska Journalistförbundet delar kritiken mot EU-beslutet, enligt ordförande Ulrika Hyllert:

– I ett möte med kulturministern i tisdags tog vi upp detta och jag var tydlig med att vi står för pressfrihet. Det innebär att vi är emot förbud av medier även om de är statsstyrda eller till exempel innehåller felaktig information.

Den svenska regeringen måste nu göra vad den kan för att riva upp EU-beslutet och se till att det inte implementeras i Sverige, manar Ulrika Hyllert.

– Att börja förbjuda medier är att öppna en dörr som kan få allvarliga konsekvenser. Även i krig behöver man stå för viktiga principer som mediefrihet. Jag ser allvarligt på beslutet.

Journalistförbundet anser att strategin i stället för censur ska vara att stötta oberoende medier och journalister, och att tillförlitliga medier behöver uppmärksamma och granska när desinformation och propaganda sprids.

Men kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) uppger i ett skriftligt svar till Journalisten att Sverige står bakom EUs sanktionsbeslut av Sputnik och RT.

– Vad beslutet innebär mer i detalj håller på att analyseras av regeringen och ansvariga myndigheter. 

Hur ser du på kritiken mot beslutet från bland andra EFJ?
– Beslutet är en ekonomisk sanktion mot rysk statskontrollerad media som bedriver aggressiv propaganda. Bland annat Sverige såg till att sanktionsbeslutet innehåller skrivningar som innebär att hänsyn ska tas till grundläggande rättigheter som till exempel medie- och yttrandefrihet, menar Gustafsdotter.

Även Ester Pollack, professor i journalistik vid Stockholms universitet, har kritiserat EUs censurbeslut mot de ryska medierna.

Fler avsnitt
Fler videos