”Fara för att Sydöstran och BLT försvinner”
Medieutredningens förslag att ändra presstödets utformning oroar tidningar som Sydöstran, Arbetarbladet och Folkbladet som är helt beroende av presstödet. De undrar om pengarna kommer att räcka till då fler enligt det nya förslaget kan söka ekonomiskt stöd.
Sydöstran har ett långtgående samarbete med BLT, som båda ingår i Gota Media. De sitter i samma lokaler, delar på distribution, annonsförsäljning och sportredaktion. Men konkurrerar om nyheter.
Sydöstran är helt beroende av det nuvarande preliminära driftstödet på 14,5 miljoner kronor för 2016. Om dessa miljoner försvann eller radikalt minskas skulle tidningen inte överleva, anser Sydöstrans chefredaktör Gunnar Svensson:
– Om vi försvinner skulle det även bli tufft för BLT eftersom de kostnader vi har gemensamt fortfarande skulle finnas kvar. Tidningsbuden måste köra lika långt, annonser måste säljas, sportmedarbetarna måste få sin lön. Det skulle dessutom bli svårare att sälja annonser om vi inte som nu gemensamt nådde 80 procent av hushållen.
Han tycker dock att det är bra att Medieutredningen i sina förslag prioriterar en digital satsning som skulle kunna att hjälpa till att locka läsarna till webben och e-tidningen.
Enligt utredningens förlag ska fler kunna söka ekonomiskt stöd, inte som med det nuvarande presstödet som framför allt går till andratidningen på en ort utan är mer öppet för fler medieintressenter att söka.
– Då fler är med och ska dela på kakan undrar jag hur mycket som blir över till oss, säger Gunnar Svensson.
Samma funderingar har Helena Nyman, chefredaktör på Arbetarbladet, som får 19,1 miljoner i distributionsstöd:
– Den stora frågan för mig är hur pengarna ska fördelas. Det kommer inte att finna obegränsat med pengar.
Hon påpekar att grundprincipen då presstödet infördes var att det skulle garantera mångfald och att det fanns flera medieröster på orten.
– I det nya förslaget ser jag ingen skrivning om mångfald, ett tydligt medborgarperspektiv att man ska nå ut till flera människor.
Medieutredningen föreslår även att det ska finnas ett speciellt stöd till områden som bevakas dåligt, kommuner där det inte finns någon journalistisk bevakning. Helena Nyman tycker att det låter intressant eftersom det i deras bevakningsområde finns flera mindre kommuner.
Kan ni tänka er att öppna nya lokalredaktioner om ni skulle få stöd?
– Det kan jag inte lova. Vi är redan nu ute och bevakar dessa kommuner. Hur det skulle kunna se ut i framtiden återstår att se, säger Helena Nyman.
Widar Andersson, chefredaktör på Folkbladet som ingår i NTM-koncernen, är mer avvaktande med att sia om vilka konsekvenser ett ändrat presstöd skulle få för tidningen som i dag får ett driftstöd på 7,9 miljoner.
– Vi får avvakta och se. Vi kommer att prata med politikerna i riksdagen för det är där det kommer att avgöras, säger han