Gå direkt till textinnehållet

Göran Greider: Dubbla känslor kring Dala-Demokratens omgörning

Sparpaket Bonnier News Local Mer resurser och plats för opinionsmaterial från vänster, det välkomnas av Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider. Samtidigt beklagar han att redaktionen tappar reportrar. ”Trösten i det hela är att Bonnierkoncernen vill satsa på socialdemokratisk opinionsbildning”, säger han. 

De två socialdemokratiska tidningarna Länstidningen i Östersund och Dala-Demokraten ska strama åt för att anpassa ekonomin inför att presstödet görs om. Det meddelar ägaren Bonnier News Local idag, vilket Journalisten rapporterat. Elva tjänster försvinner och Dala-Demokraten går över till att ges ut tre dagar i veckan. Samtidigt ska de båda sajterna göras om till mer nischade debattsajter framöver. 

Dala-Demokratens chefredaktör är den profilerade socialdemokratiske debattören Göran Greider. Han är starkt förknippad med tidningen, nämn Dala-Demokraten för någon utanför Dalarna och chansen är stor att svaret blir just Göran Greider. Och det är med delade känslor han mottagit beskedet om tidningens sparåtgärder och nya inriktning.

– I grunden är det mycket som är ledsamt eftersom det innebär nedbemanning av redaktionen på grund av presstödet, som är förjävligt. Men trösten i det hela är att Bonnierkoncernen vill satsa på socialdemokratisk opinionsbildning, säger han och lägger till: 

– Det finns efterfrågan både i riket och i Dalarna för opinionsbildning från vänsterhåll, det finns ju inte så mycket kvar av det. 

Enligt Bonnier News Locals plan ska de båda tidningarnas sajter fokusera på opinionsjournalistik, och fördjupande nyhetsrapportering. Exakt hur mycket mer resurser som tillförs till ledarsidorna vill inte Göran Greider säga förrän förhandlingar med facket är avslutade, men det ska innebära en förstärkning jämfört med idag. 

– Det blir ett antal skribenter till, säger han. 

De nya krafterna ska arbeta på frilans, och skriva återkommande.

– Jag tror det kommer bli en rik opinionssida med lite mer bredd och tyngd. Jag själv är inte någon åsiktsmaskin som är lojal mot ett parti, utan jag är lojal mot vissa idéer. Jag tycker också att det är viktigt att det finns ett kulturjournalistiskt moment även i ledarartiklar, säger han om den nya inriktningen.

Finns det inte en risk att ni tappar den trovärdighet för ledarsidan som kommer med en seriös nyhetsrapportering?
– Den risken finns alltid, men det är inte så att nyheterna helt försvinner. Det blir mer av fördjupningar i olika frågor. Men det är klart att, även om opinionssidor är viktiga, så är det kraften i nyhetsrapporteringen som avgör saker och ting. Det är därför det är en dubbel känsla nu, säger han. 
 

Fler avsnitt
Fler videos