Gå direkt till textinnehållet

Fängslade journalisten i Eritrea måste få rättegång

Efter sju månader i eritreanskt fängelse är bilden av vad som kommer att hända med den svenske journalisten Dawit Isaak fortfarande oklar och kritiken mot UD är hård.

Efter sju månader i eritreanskt fängelse är bilden av vad som kommer att hända med den svenske journalisten Dawit Isaak fortfarande oklar och kritiken mot UD är hård.

Dawit Isaak, som både är svensk och eritreansk medborgare, är en av grundarna av Setit, den första privata tidningen i Eritreas huvudstad Asmara.

Den 18 september 2001 förbjöd den eritreanska regeringen oberoende tidningar. Tio journalister fängslades. En av dem var Dawit Isaak. Vid samma tid greps även tidigare högt uppsatta politiker och generaler, sammanlagt ett åttiotal personer.

Annons Annons

Samtliga förklarades vara säkerhetsfångar. Därmed prövas deras av militär med juristutbildning i en säkerhetsdomstol. Inga officiella anklagelser behöver anges. De åtalade har inte rätt till juridiskt biträde och domar kan inte överklagas. Systemet är helt slutet.

Svenska konsuln: Isaac måste få rättegång eller släppas

Liv Trulsen, svensk konsul i Asmara, har endast träffat Isaac tillfälligtvis när hon i höstas besökte en annan svensk fånge.

– Jag har flera gånger varit i kontakt med eritreanska myndigheter men får hela tiden beskedet att man väntar på tillstånd från landets säkerhetspolis. Det är det officiella beskedet.

– Men vi pressar på. Antingen ska Dawit Isaak åtalas vid en rättegång eller också ska han släppas fri.

Den 11 april larmade den amerikanska organisationen CPJ (Comittee to Protect Journalists) om att Dawit Isaak förts till sjukhus för behandling av post-traumatisk stress orsakad av tortyr.

Liv Trulsen säger sig ha fått en försäkran om att Dawit Isaac inte utsatts för tortyr. Skälet till att han togs in på sjukhus ska i stället vara att han behövde gå igenom en rutinoperation.

Dawit Isaaks fru Sofia och deras barn, som också har dubbelt med borgarskap, bor nu hos Sofias släktingar. Hon kan i dag inte göra mer för sin man än lämna matpaket till honom utanför polisstationen.

Jonas Manna, chargé d’affaires vid Eritreas ambassad i Stockholm säger till Journalisten att han känner till fallet Dawit Isaak, men inte vill svara på frågor om det.

Sveriges ambassadör i Etiopien, Johan Holmberg, ser i dag inga öppningar. Svenska framstötar avvisas med motiveringen att Dawit Isaac också är eritreansk medborgare.

– EUs ambassadörer i Asmara tar emellanåt upp problemen med rättssäkerheten i Eritrea, säger Johan Holmberg.

EU planerar nu att skicka en politisk delegation till Asmara. Holmberg bedömer att det är bättre att agera principiellt på hög internationell politisk nivå än att göra det utifrån specifikt svenska utgångspunkter.

Enligt Liv Trulsen vill även andra diplomatiska beskickningar i Asmara hitta en lösning, inte minst för att eritreanska anställda hos beskickningarna finns bland de fängslade.

Bra med internationell uppmärksamhet

Liv Trulsen säger att hon försökt förklara för eritreanska myndigheter att slutenheten gör att fallet internationellt uppmärksammas mer än det annars skulle ha gjort.

– Det bästa som kan ske är att rättsförhållandena i Eritrea uppmärksammas allt mer internationellt, säger Liv Trulsen.

Beskeden från UD-personal är emellertid motsägelsefulla. Åsa Arvidsson på presstjänsten i Stockholm säger att man fått uppgifter om att Dawit Isaac själv befarar att alltför mycket av svensk inblandning skulle kunna försämra hans sak.

I Sverige har släktingar och vänner till Dawit Isaak i månader försökt engagera politiker och medier för hans sak.

Efter den amerikanska larmrapporten om tortyr har en opinion börjat växa fram. Medierna har publicerat debattartiklar där UD kritiseras för att inte ha gjort tillräckligt för att ta tillvara en svensk medborgares intressen.

Journalistförbundet har skrivit till eritreanska myndigheter och krävt att Dawit Isaac och hans kollegor ska friges.

I riksdagen har såväl Murat Artin (v) som Harald Nordlund (fp) ställt frågor till utrikesminister Anna Lindh om vad Sverige kan göra för Dawid Isaak.

I ett svar till Artin säger Lindh att hon anser att det är helt oacceptabelt att journalister hålls fängslade utan rättslig prövning:

”Det är givetvis med särskilt allvar vi ser att en av journalisterna, Dawit Isaak, innehar svenskt medborgarskap.”

Anna Lindh avslutar sitt svar:

”Jag avser att nära följa vad som sker med Dawit Isaac och även fortsatt pröva på vilket sätt vi kan bistå honom samt hävda hans rättigheter.”

Harald Nordlund tycker passiviteten är graverande för UD.

– Det är uppenbart att man gjort mycket litet från svensk sida. Jag tänker fortsätta att rota i detta.

hl@sjf.se

Fotnot: Enligt Internationella Journalistfederationen, IFJ, är 25 journalister i Eritrea antingen fängslade eller försvunna, vilket är den högsta siffran för ett afrikanskt land. Inga anklagelser har riktats mot någon av journalisterna. Flera journalister har flytt landet för att undgå arrestering.

Fler avsnitt
Fler videos