Gå direkt till textinnehållet

Unik rättegång mot Helsingin Sanomat-journalister

Tre finska journalister står åtalade för röjande av statshemlighet efter en granskande artikel om Försvarsmaktens signalunderrättelsecenter.

Ekot rapporterar att rättegången som drog igång idag är unik i Finlands historia. Frågan om yttrandefrihet står mot frågan om landets säkerhet.

Åtalet som väcktes i november förra året gäller en artikel som publicerats i Helsingin Sanomat i december 2017 samt en artikel som skulle ha publicerats senare, enligt den finska åklagarmyndigheten. Röjande av statshemlighet kan ge fängelse mellan fyra månader och fyra år.

I artikeln granskade tidningen Försvarsmaktens signalunderrättelsecenter nära Tikkakoski norr om Jyväskylä. Samma dag som artikeln publicerades anmälde myndigheten Helsingin Sanomat till polisen, med misstanken att journalisterna kommit över hemligstämplat material på olaglig väg.

Journalisterna nekar till brott. I ett tidigare uttalande har Helsingin Sanomats chefredaktör Kaius Niemi uppgett att hotet om fängelsestraff äventyrar den fria informationen i Finland. Enligt Niemi fanns all information som tidningen hann publicera i offentliga källor.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos