Gå direkt till textinnehållet

Fängelsedomar för Cumhuriyets journalister står fast

De överklagade domarna mot 14 journalister på den turkiska tidningen Cumhuriyet har slagits fast av högre instans.

Journalisterna dömdes förra året för terrorism, i vad som betraktas som en politisk attack mot en av de sista fria tidningarna i Turkiet. Domarna överklagades till högre instans, som nu har fattat beslut. Samtliga domar kvarstår.

Fem av journalisterna kommer inte att ha möjlighet att överklaga eftersom deras fängelsestraff är kortare än fem år. Sex av journalisterna som fått längre fängelsestraff har möjlighet att överklaga till Högsta domstolen, inklusive den tidigare chefredaktören Murat Sabuncu, vd Akin Atalay och den grävande reportern Ahmet Sik.

Det rapporterar bland andra Reuters.

Annons Annons

Tidningens förra chefredaktör Can Dündar kommenterar domen från sin exil i Tyskland, skriver Right Livelihood-stiftelsen som 2016 tilldelade Cumhuriyet Right Livelihood-priset.

I Turkiet har rättvisa degraderats till att bli synonymt med tortyr. Mina vänner är inte skyldiga till annat än ärligt journalistiskt arbete. Att sända dem tillbaka till fängelse vore att slå i den sista spiken i kistan för vårt hopp om att sann rättvisa ska kunna råda i Turkiet, säger Can Dündar.

Domarna fördöms av flera människorättsorganisationer, bland dem Amnesty och Committee to Protect Journalists.

Fler avsnitt
Fler videos