Fälls för partiskhet efter SD-kommentar

6 februari, 2012

GRN-beslut En programledare i Morgonpasset Sommar fällde en kommentar med uppmaningen att inte rösta på Sverigedemokraterna. Inslaget fälls nu av Granskningsnämnden.

Tre dagar efter terrordåden i Norge handlade det direktsända Morgonpasset Sommar i P3 den 25 juli 2011 helt om händelserna. I slutet av programmet sade en av programledarna om en ung flicka vars kärleksbudskap just citerats av Jens Stoltenberg: "Vad synd att hon inte sa rösta inte på SD".

Sveriges Radio menar till Granskningsnämnden att uttalandet måste ses i sitt sammanhang - det var mitt under en massiv rapportering om dåden och gärningsmannens motiv och politiska uppfattning. Redaktionen hade också en lyssnaropinion mot främlingsfientlighet - programledaren gjorde sig med sin kommentar till tolk för den, resonerar SR.

Granskningsnämnden "har förståelse för att en programledare blir berörd" och att det var en utmaning att hålla en professionell nivå i den påfrestande situationen. Men uttalandet var värderande och strider mot kravet på opartiskhet, slår nämnden fast.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av FB mån, 2012-02-06 19:55
Vad ger Granskningsnämnden för sanktion/påföljd till Morgonpasset?
Inlagt av Kalle tors, 2012-02-16 13:42
Det förblir hemligt med politiska intressen!
GRN-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies