Gå direkt till textinnehållet

Fälls för partiskhet efter SD-kommentar

En programledare i Morgonpasset Sommar fällde en kommentar med uppmaningen att inte rösta på Sverigedemokraterna. Inslaget fälls nu av Granskningsnämnden.

Tre dagar efter terrordåden i Norge handlade det direktsända Morgonpasset Sommar i P3 den 25 juli 2011 helt om händelserna. I slutet av programmet sade en av programledarna om en ung flicka vars kärleksbudskap just citerats av Jens Stoltenberg: "Vad synd att hon inte sa rösta inte på SD".

Sveriges Radio menar till Granskningsnämnden att uttalandet måste ses i sitt sammanhang – det var mitt under en massiv rapportering om dåden och gärningsmannens motiv och politiska uppfattning. Redaktionen hade också en lyssnaropinion mot främlingsfientlighet – programledaren gjorde sig med sin kommentar till tolk för den, resonerar SR.

Granskningsnämnden "har förståelse för att en programledare blir berörd" och att det var en utmaning att hålla en professionell nivå i den påfrestande situationen. Men uttalandet var värderande och strider mot kravet på opartiskhet, slår nämnden fast.

Fler avsnitt
Fler videos