Gå direkt till textinnehållet

Facklig oro när P4 ska kvällsbemannas

Sveriges Radio vill införa kvällsbemanning i samtliga P4-kanaler. Förslaget oroar medarbetare och fackklubbar, eftersom inga nya resurser tillförs. "Jag förstår inte hur vi ska hinna. Det riskerar att påverka journalistiken och förtroendet för SR", säger en sektionsordförande för journalistklubben på företaget.

Det förslag som nu ligger på förhandlingsbordet har SR arbetat fram utifrån det pilotprojekt som genomförts i område Öst (P4 Östergötland, P4 Kronoberg, P4 Jönköping, P4 Kalmar). Enligt förslaget ska varje P4-område vara bemannat med två journalistiska tjänster sju dagar i veckan, fram till klockan 23.

Konkret ska en journalist bevaka två stationers sändningsområde per kväll. Den tjänstgörande reportern ska både publicera nyheter på berörda sajter och i sociala medier, ha koll på kommentarer och publikdialog samt extrasända i FM när det är relevant utifrån nyhetsläget.

Några extra personella resurser föreslås inte tillföras, i stället ska tjänsteutrymme flyttas från dagbemanningen.

Annons Annons

Förslaget lades fram före sommaren. Journalistklubben på Sveriges Radio har lämnat in en rad kritiska synpunkter, insamlade via de lokala sektionerna.

– Vi ser att det är journalistiskt motiverat att ha bevakning på kvällstid, men om det är med befintliga eller för små resurser ser vi allvarliga konsekvenser för arbetsmiljön, eller risk för att man måste göra en sämre journalistik än i dag, sammanfattar klubbens ordförande Ulrika Hyllert synpunkterna.

– Men förhandlingen pågår, vi är glada att SR inte stressade fram något beslut innan sommaren.

Sara Kvist är sektionsordförande och nyhetspresentatör vid P4 Sjuhärad. Hon ser stora risker för medarbetarnas hälsa om förslaget genomförs utan extra resurser och det tas personal från dagschemat.

– Jag förstår inte hur vi ska hinna med det vanliga. Svaret brukar bli att vi får prioritera, men det är svårt att göra när det är ens egen röst och namn man står med. Man vill inte lämna ifrån sig ett sämre jobb. Till syvende och sist handlar detta också om förtroendet för SR, säger Sara Kvist.

Hon konstaterar att dagschemat kan se bra ut på papperet.

– Om alla är på plats hela tiden klarar vi verksamheten. Men folk är sjuka, kompensationslediga, på kurser eller vabbar. Det var inte många veckor under våren som vi var alla på plats.

Ett skyddsombud vid en P4-station betonar att kvällsbemanningen riskerar att främst slå mot dem som redan i dag har det tyngsta schemat och jobbar morgnar, helger och röda dagar och som är flexibla och allround och därmed mest troligt får ta kvällspassen. Med ännu ett pass att ställa om till får de ännu mer oregelbundna tider.

– Det här kommer kraftigt att påverka fysisk och psykisk hälsa, sömnrutiner och privatliv, vilket flera av de som har varit med i piloterna vittnat om.

Lokala P4 är på marginalen på många håll redan som det är, konstaterar skyddsombudet. Ett kvällspass på det spär på sårbarheten.

Lena Tideström-Sagström, stabschef hos SRs programdirektör Björn Löfdahl, betonar att förhandlingen inte är i land men har svårt att se att företaget ska backa från grundidén om att bemanna P4 på kvällarna.

– Vi måste få bevakning på det som i dag rinner oss ur händerna. Det blir väldigt konstigt att stänga igen P4 klockan 17.45.

Hon vill inte kommentera frågan om eventuella extraresurser för att genomföra kvällsbemanning.

– Vi har lagt fram ett förslag och har tagit in synpunkter, nu ska vi slutföra det i förhandlingar.

Hur ser du på farhågorna om negativa konsekvenser för arbetsmiljön och journalistiken utan extra resurser?
– Vi måste se till som arbetsgivare att arbetsmiljön är schysst och att folk mår bra på jobbet. Folk ska inte jobba ihjäl sig på P4, vi kommer självklart att följa upp det vi genomför.

– Sedan tar vi ju inte bort folk, utan fördelar om personalstyrkan. Konkret rör det sig om 0,7 tjänst per lokal kanal som tas bort från dagen och används på kvällen. Produkten i slutändan ska bli bättre. Journalistiskt måste det bli resultat av det här, annars har vi misslyckats, säger Lena Tideström-Sagström.

Michael Österlund är områdeschef för område Öst, som genomfört kvällsbemanning i ett pilotprojekt sedan förra hösten. Han menar att nyhetsarbetet förbättrats totalt sett.

– Jag tycker att vi är med i matchen på riktigt. Folk deppar inte längre över att vi är sist. En grej vi inte hade förutsett är att morgnarna tjänar på detta. Ibland bokar kvällen in gäster till morgonen och lämnar över material, så att de kan vara med snabbare. Så det är inte självklart att säga att kvällen stjäl resurser från dagen, säger Michael Österlund.

Blir det inte för pressat på dagen?
– När kanalen har sin kvällsvecka blir det såklart tuffare om tre medarbetare vabbar och en blir sjukskriven. Då får man prioritera, kanske göra en telefonare i stället för att åka ut på ett jobb. Men vi ser ingen kraftig ökning av telefonare i vårt område under perioden.

Det som det har kommit mest kritik kring är att medarbetare av familjeskäl eller privata skäl inte vill jobba kväll, enligt Österlund.

– Där har vi varit rätt hårda; vi förstår, men journalistisk verksamhet pågår numera dygnet runt.

Utmaningen han ser är att klara kostnadsökningen med de ökande OB-kostnaderna som uppstår med sju dagars kvällsbemanning.

Journalistklubbens ordförande vid SR Ulrika Hyllert pekar också på OB-kostnaderna som en del i risken för att den lokala journalistiken tunnas ut med kvällsbemanning.

– Det blir mindre resurser för journalistik. Dels är OB-kostnaden på kvällar hög. Den person som bevakar på kvällstid kommer också att göra annat än den som jobbar dag gör. Det kan slå olika. På vissa kanaler kanske man drar ned på reportrar som gräver, det är många oroliga för, för ingen kommer att sitta och gräva på kvällen.

– Det blir en annan typ av kvalitet med kvällsbemanningen, men det är klart att det kommer att påverka dagen, säger hon.

Johan Gustafsson, sektionsordförande för Journalistförbundet vid P4 Östergötland, tycker att kvällsbemanningen i grunden är positiv, men att det journalistiska utfallet blivit både högt och lågt.

– Det är spridda skurar vad det ger. Det har varit bra när det hänt något större, då har vi varit igång mycket snabbare. Men generellt är det blåljus, sport och trafik som det varit mycket av på kvällarna. Jag tror kanske att man från ledningens sida hade väldigt stora förhoppningar om vad det skulle ge. Jag har inte sett den positiva effekt som det pratades om i början, att kvällspasset skulle spilla över på morgonen dagen efter eller att man skulle kunna spinna vidare på dagens nyheter.

Fler avsnitt
Fler videos