Gå direkt till textinnehållet

Expressen kapar sju av tio tjänster vardera på GT och KvP

Expressen ska spara 20 miljoner vilket drabbar redaktionerna i Göteborg och Malmö stenhårt. Sju av tio tjänster, på respektive ort, försvinner. "Med stor sannolikhet väntar uppsägningar", uppger Klas Granström, Expressens chefredaktör.

Enligt uppgifter till Journalisten har Expressens redaktioner i Göteborg (GT) och Malmö (KvP) under dagen och gårdagen fått beskedet att sju av tio tjänster försvinner på respektive redaktion, i det sparpaket som Journalisten har berättat om tidigare.

Det som blir kvar på de två redaktionerna är två sporttjänster vardera, samt var sin lokalredaktör. Trots detta har ledningen för avsikt att behålla de två varumärkena GT och Kvällsposten.

Jan Spångberg, journalistklubbens ordförande på Expressen, bekräftar uppgifterna.

Annons Annons

– Det stämmer, och det är så fel tänkt anser vi. Här sparar man in ett antal miljoner men tappar ett antal superduktiga reportrar. Hur ska vi någonsin kunna tävla mot Aftonbladet om vi tar bort den enda uppenbara fördelen vi haft mot konkurrenten, att vi har två avancerade redaktioner i Sveriges andra och tredje största städer? Nu kastar vi det i sjön. Jag är så besviken på det här, säger Jan Spångberg. 

På frågan hur de ska kunna bibehålla kvaliteten och bredden på lokalredaktionerna, så svarar Expressens chefredaktör Klas Granström att man fortsatt ska ha kvar medarbetare på orterna. 

– Expressen har resurser i Malmö och Göteborg och vi har en stor organisation i Stockholm. Sammantaget ger det oss möjligheter att fortsätta göra tidningar och sajter som publiken uppskattar, säger han till Journalisten.

Blir det uppsägningar?
– Med stor sannolikhet blir det uppsägningar. Vi diskuterar med organisationen och facket hur verksamheten ska se ut framåt. Journalisterna på GT och KvP gör ett otroligt bra jobb och har ett enormt engagemang för sin bevakning. Det är tråkigt att behöva göra nedskärningar, säger han.

Fler avsnitt
Fler videos