Gå direkt till textinnehållet

Bara ensamredaktörer kvar på GT och KvP

Förhandlingen om sparpaketet på Expressen är avslutad. 14 tjänster försvinner från Göteborgs-Tidningen och Kvällsposten. ”Det här är negativ mediehistoria”, säger Jan Spångberg, ordförande i journalistklubben på Expressen.

Av Göteborgs-Tidningen som grundades i Göteborg 1902 och Kvällsposten som grundades i Malmö 1948 är nu bara printloggorna kvar.

Sju tjänster försvinner från vardera tidningen, kvar blir två sportreportrar som jobbar mot riks, samt en lokalredaktör som jobbar mot breaking news. 

Nio tillsvidareanställda journalister ska sägas upp medan övriga har erbjudits och tackat ja till omplaceringar. Dessutom kommer ett okänt antal bemanningsanställda på Expressen att bli av med jobbet i Stockholm.  Journalisten skrev om förhandlingarna redan den 24 februari i år.

Annons Annons

Journalistklubben på Expressen har protesterat mot sparpaketet och under ett medlemsmöte i början av mars krävde klubben att besparingarna skulle dras tillbaka.

– Det här är oerhört ledsamt för hela Expressen. Det är väldigt skickliga journalister som lämnar oss och i Göteborg och Malmö … ja, det blir ju inte mycket kvar. Det här är negativ mediehistoria, säger Jan Spångberg, ordförande i journalistklubben.

Förhandlingen har också inneburit en omorganisation på Expressens Stockholmsredaktion, där sex tjänster försvinner. Följden är bland annat att Expressen TV kommer att minska verksamheten och bara sända live när nyhetsläget kräver det.

– I den delen av omorganisationen som rör Stockholm finns det långtgående ambitioner när det gäller arbetsmiljön och produktionen, och i de delarna är vi överens med arbetsgivaren. I den del av förhandlingen som rör Kvällsposten och GT har vi skilts åt i oenighet, säger Jan Spångberg.

Med bara ensamredaktörer kvar i Malmö och Göteborg, kan man fortsätta att ge ut Kvällsposten och Göteborgs-Tidningen som egna titlar ens?
– Den frågan ska du ställa till chefredaktör Klas Granström.

Journalisten söker Expressens chefredaktör Klas Granström för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos