Gå direkt till textinnehållet

Evertsson frikändes

UPPDATERAD. Göteborgs tingsrätt friar Henrik Evertsson och Linus Andersson från brott mot griftefriden i sin dokumentär om Estonias förlisning. TU, Tidningsutgivarna, välkomnar domen, men konstaterar att de inte frikändes för sin journalistik. Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert är lättad över domen.

”Rätten anser inte att den här Estonialagen kan stå över internationell rätt av den principen om det fria havet som gäller. Och den här frågan belystes redan när man gjorde den här lagen”, säger rådman Robert Eneljung i en kommentar.

Göteborgs tingsrätt friar alltså journalisten och dokumentärfilmaren Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson.

tingsrättens hemsida står bland annat: ”Tingsrätten konstaterar att de båda männen utövat undervattens­verksamhet i det gravfridsförklarade området vid vraket efter Estonia. Genom att bland annat sänka ner en kabelbunden dykrobot i vattnet och filma vraket under ytan har de utfört handlingar som är straffbara enligt den så kallade Estonialagen. Tingsrätten anser dock att männen, som båda är svenska medborgare, inte kan straffas eftersom de har utfört gärningen från ett tyskflaggat fartyg på internationellt vatten.”

Annons Annons

– Det är en otrolig lättnad att domen ser till det journalistiska arbete Henrik Evertsson genomfört och de resultat som dokumentärserien gett, i form av nya dykningar och utredningar, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige (RSF Sverige).

– Det är positivt att journalisterna inte lagförs för det researcharbete som resulterade i nya fynd som fått tre stater, bland annat Sverige, att återuppta undersökningarna av Estonia-vraket, säger Thomas Mattsson, tf vd, Tidningsutgivarna i en kommentar.

– Men det är viktigt att också läsa domskälen: tingsrätten slår där fast att journalister inte har en 'carte blanche' att begå brott, domstolen konstaterar att den grundlagsskyddade yttrande-och informationsfriheten inte ger journalister rätt att begå straffbara gärningar. Däremot kan publicistiska motiv påverka vilket straff som döms ut.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert säger till Journalisten att hon är glad och lättad över den friande domen.

Kan det här, i allmänhetens ögon, se ut som att journalister står över lagen?

– Domstolen har inte tagit ställning till yttrandefriheten eller informationsfriheten så det tycker jag inte. Däremot uttrycker sig domstolen på ett ställe att även om vi har en yttrandefrihetslag så ger det inte journalister carte blanche att göra vad som helst, och det är en uppfattning jag såklart delar, säger Ulrika Hyllert.

Den djupare diskussion som har blivit efter åtalet har också gett  förbundet en annan möjlighet att prata om de här frågorna menar Hyllert.

– Det är också därför som vi så tydligt menat att åtalet är allvarligt, eftersom man åtalar journalister som har gjort etiska övervägningar innan, men också bevisligen agerat så tydligt i allmänhetens intresse, säger Ulrika Hyllert.

– Vart diskussionen tar vägen nu är svårt att svara på, vi får se om det blir ett överklagande, men jag hoppas det här visar vad journalister får och inte får göra, fortsätter hon.

Journalisten söker Henrik Evertsson.

Fler avsnitt
Fler videos