Enad front för
turkisk journalist

15 november, 2012

I en stor annons i den turkiska tidningen Milliyet i dag kräver representanter för ett 70-tal nationella journalistförbund, bland andra svenska Journalistförbundet, att den turkiske journalisten Soner Yalçın omedelbart släpps ur fängelse.

– Vi kunde inte få den publicerad på debattsida, utan köpte en annons. Våra turkiska kolleger samlade ihop pengarna till annonsen, berättar Arne König, ordförande i den Europeiska Journalistfederationen för Journalisten.

I annonsen som publiceras i Milliyet i dag skriver representanterna för förbunden inom Internationella Journalistfederationen och Europeiska Journalistfederationen, att den kände turkiske journalisten Soner Yalçın fängslats enbart för sitt journalistiska arbete.

Soner Yalçın har suttit i turkiskt fängelse i 21 månader och är misstänkt för terrorbrott. Han är den siste av journalisterna som arbetat på nyhetssajten Oda TV som sitter fängslad, övriga har släppts.

– Det pågår en upptrappning i Turkiet just nu. Premiärminister Erdoğan förespråkar återinförande av dödsstraff för terrorister, samtidigt som bevisning manipuleras mot journalister för att få dem dömda för terrorbrott, säger Arne König.

Soner Yalçın har arbetat som journalist i 26 år. Han har skrivit tolv böcker och har arbetat som redaktör och chef på flera tidningar och TV-kanaler.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies