Gå direkt till textinnehållet

Turkisk journalist får fängelse i sex år – anklagas för terrorsamröre

Den turkiske frilansjournalisten Hatice Sahin döms till sex år och tre månaders fängelse, anklagad för att ha varit medlem i en terrororganisation.

Frilansjournalisten Hatice Sahin, som tidigare jobbat som reporter för den pro-kurdiska dagstidningen Yeni Yasam, dömdes under en rättegång som hon inte själv närvarade vid, berättar Committee to Protect Journalists (CPJ) i ett pressmeddelande.

I åtalet ägnas stort utrymme åt Sahins rapportering och kontakt med Democratic Society Congress – en grupp som som de turkiska myndigheterna hävdar är kopplad till det terrorklassade Kurdistans arbetarparti. Enligt Sahins advokat är fallet baserat på hemliga vittnesmål.

CPJ uppmanar de turkiska myndigheterna att inte avslå journalistens överklagan, och skriver att man måste sluta förfölja journalister.

Annons Annons

”Turkiet bör sluta anklaga journalister för terrorism när de gör sitt jobb och börja vidta åtgärder för att förbättra landets pressfrihet” säger Martínez de la Serna, CPJs programchef i New York i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos